Detoksikacija organizma zavisnika

Detoksikacija organizma zavisnika

Čišćenje od toksičnih materija

Detoksikacija predstavlja početnu i jednu od najvažnijih etapa u dugotrajnom tretmanu lečenja bolesti zavisnosti. Tačnije, detoksikacija organizma od droge prvi je korak u lečenju zavisnosti od opijata i drugih psihoaktivnih supstanci.

Detoksikacija od droge veoma je važna procedura u sprečavanju recidiva, odnosno relapsa zbog fizičkih kriza. U procedure detoksikacije uključuje se farmakoterapija kao podrška u stvaranju dugotrajne apstinencije od nedozvoljene upotrebe opijata i drugih psihoaktivnih supstanci.

Detoksikacija na klinici MedTim pomaže zavisniku, odnosno njegovom organizmu da izbaci toksične supstance na brži način.

Detoksikacija organizma od heroina i drugih opijata inicijalna je faza u lečenju opijatskih zavisnika. Heroin detox, kao i čišćenje organizma od drugih opioida prebacivanjem na supstitucionu terapiju metadonom, suboteksom, buprenorfinom ima svojih nedostataka. Takva vrsta detoksikacije produžava lečenje, a sa druge strane uključuje upotrebu opijata što povećava verovatnoću da će se pacijent vratiti na ove psihoaktivne supstance i neće imati trajniji rezultat u lečenju.

Bezbolna, bezbedna i potpuno proverena detoksikacija na našoj klinici

Detoksikacija od droge na našoj klinici je apsolutno bezbolna, bezbedna i proverena. Sprovodi se pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja.

Dužina detoksikacije zavisi od vrste supstance i količine koju je zavisnik uzima. Ovaj tretman traje minimalno nedelju dana. Detoksikacija podrazumeva da pacijent prima neophodne rastvore putem infuzije, procedura i lekova

Tipovi detoksikacije na našoj klinici

Detoksikacija organizma zavisnika
UROD postupku (ultra brza detoksikacija), čišćenje organizma od opijata indukuje se upotrebom bolus injekcije, veoma visokih doza opijatskog antagonista (nalokson), pod opštom anestezijom ili jakom sedacijom. U toku UROD postupka, pacijent je u totalnoj anesteziji od 6 do 8 sati. Postupak detoksikacije izvodi se u intenzivnoj nezi, a proceduru radi anestezilog.
medtim-kontaktirajte-nas

Usmerite svoj život
na pravi put

Pozovite nas i zakažite razgovor sa našim lekarima

Detoksikacija pomaže pri smanjenju i/ili ublažavanju simptoma

Detoksikacija je, kao što smo naglasili, prva faza lečenja zavisnika i predstavlja čišćenje organizma od toksičnih materija i zbrinjavanje simptoma apstinencijalne krize.

Detoksikacija od alkohola – Čišćenje organizma od alkohola

Detoksikacija organizma od alkohola podrazumeva, kao što reč kaže, čišćenje organizma od alkohola u slučaju zloupotrebe ove psihoaktivne supstannce.

S obzirom na da je jetra glavna „laboratorija“ u našem telu, kao i vitalan organ bez koga čovek ne može da živi, njeno funkcionisanje je od izuzetne važnosti. Prekomerno, kompulzivno i hronično konzumiranje alkohola svakako utiče na kvalitet rada jetre. Jetra je zadužena, između ostalog, za prirodnu detoksikaciju organizma od svih štetnih materija.

Zato je u procesu lečenja alkoholizma neophodno čišćenje jetre od alkohola. Detoksikacijom joj “pomažemo“ da obradi i eliminiše veliki broj toksina i razrgradnih produkata koji štete našem zdravlju.

Detoksikacija od alkohola

Detoksikacija od alkohola sprovodi se kroz infuzione rastvore koje pacijent prima svakodnevno u tretmanu lečenja zavisnosti od alkohola. Pacijent tada kroz infuziju prima vitaminske komplekse, aminokiseline i hepatoprotektore koji ubrzavaju rad jetre i pomažu pri oslobađanju toksina, kao i njihovu eliminaciju iz organizma.

Često nas porodice pacijenata pitaju “koliko traje ciscenje organizma od alkohola”. Odgovor na ovo pitanje zavisi od dužine, intenziteta i učestalosti zloupotrebe alkoholnih pića, količine konzumacije, kao i stepena razvoja alkoholizma. Međutim, ovaj tretamn čišćenja organizma od alkohola ne traje duže od 7 dana.

Detoksikacija organizma zavisnika, Apstinencijalna kriza

Apstinencijalna kriza

Apstinencijalna kriza je teško stanje koje se javlja kod zavisnika koji su naglo prestali da konzumiraju psihoaktivne supstance. Apstinencijalna kriza je, zapravo, žudnja zavisnika za PAS (psihoaktivne supstance) koja nastaje kao posledica stečene fizičke zavisnosti. Telo, odnosno organizam zavisnika, zbog prekomerne zloupotrebe narkotika i dužem vremenskom period, ne može da funkciniše bez psihoaktivnih supstanci u svom sistemu.

Simptomi apstinencijalne krize se obično javljaju nekoliko sati po prestanku uzimanja psihoaktivnih supstanci.

Uobičajeno se kod apstinencijalne krize javljaju sledeći neprijatni simptomi:

Zbog neugodnosti simptomu, apstinenciju zavisnici teško podnose kod kuće i na svoju ruku. Zato mi preporučujemo da se detoksikacija od droge i drugih psihoaktivnih supstanci obavi isključivo bolničkim uslovima, kakve mi pružamo u MedTim-u, pod nadzorom medicinskog osoblja.

Apstinencijalne krize mogu da budu nepodnošljive za zavisnika, a ujedno zastrašujuće za samu porodicu. Klinika MedTim već duži niz godina vrši medicinski proverenu i testiranu detoksikaciju, a pacijent je lišen svake neprijatnost i bilo kakvog bola.

Saznajte sve o bolestima zavisnosti i drugim psihičkim problemima

medtim-kontaktirajte-nas

Pozovite odmah +381668035073

Ili nas kontaktirajte putem email forme ispod

Psihološko savetovanje

Politika privatnosti

MedTiM koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie podešavanja možete menjati u svom web browser-u. Više o svemu možete pročitati ovde.