Lečenje zavisnosti od kokaina

Lečenje zavisnosti od kokaina

Pregled Sadržaja

Zavisnost od kokaina je izlečiva, zahvaljujući inventivnim i savremenim metodama lečenja.

Kokain je beli kristalni prah gorkog ukusa koji se rastvara u vodi. Na jeziku ostavlja osećaj trnjenja, a može se naći i u drugim oblicima kao što su pasta ili kamen. U pitanju je visoko-adiktivni stimulativni narkotik koji se može šmrkati, pušiti ili ubrizgati injektivnim putem.

Kokain se zloupotrebljava zbog njegovih imanentnih stimulativnih efekata, jer ima snažno dejstvo na limbički sistem mozga, stvarajući snažan osećaj zadovoljstva.

Proizvodi se od lišća biljke koke koja raste u Južnoj Americi. Krajnji proizvod ekstrakcije iz lišća koke je 99% kokain u obliku kokain hidrohlorida, koji dileri dalje mešaju sa drugim supstancama kokainu slične boje (skrob, šećer, amfetamini…). Do krajnjeg korisnika stiže u koncentraciji između 30 i 60 odsto.

Nevezano za to koji vid, odnosno oblik kokaina se koristi, treba istaći da je ova psihoaktivna supstanca izrazito adiktivna. Dovoljna je ponekad i jednokratna upotreba kokaina da bi osoba postala zavisnik. Čak i povremeno uzimanje kokaina može uzrokovati adikciju. Međutim, lecenje od kokaina je i te kako moguće, kao i povratak normalnom, zdravom i srećnom životu. Lecenje zavisnosti od kokaina i kompletan medicinski tretman je posebno dizajniran tako da odvikavanje od ovog narkotika bude koliko god je moguće komforno i bez problema.

Šta je, zapravo, zavisnost od kokaina?

Ljudi koji imaju problem sa zavisnošću od kokaina počinju da koriste ovu drogu pre svega iz radoznalosti, na način koji se može opisati kao kompulzivan. Drugim rečima, zavisnost od kokaina stvara se tako što osoba oseća neopisivu i neodoljivu želju za upotrebom kokaina, čak i ako je svesna da to može uzrokovati štetne posledice.

Serotonin i dopamin su hemijske supstance u našem mozgu koje su zadužene za osećaj dobrog raspoloženja, sreće, zadovoljstva. Ujedno, zahvaljujući ovim neurotransmiterima izbegava se osećaj depresije, tuge i lošeg raspoloženja. Zloupotreba bilo koje droge, uključivši i kokain, povećava količinu ovih neurotransmitera, zbog čega je osećaj blaženstva i zadovoljstva još veći.

Zavisnost od kokaina uzrokovana je načinom na koji ova droga deluje na sistem neurotransmitera u mozgu. Nevezano za način koznumacije kokaina, ova psihoaktivna supstanca veoma brzo ulazi u krvotok i dospeva do mozga, uzrokujući nagomilavanje visokih doza dopamina. Zbog toga osoba oseća veliki nalet euforičnih emocija i želi iznova da oseti iste te emocije.

Želja za ponovnim doživljavanjem euforije pojačava potrebu, odnosno žudnju osobe da konzumira kokain, kada počnu da se javljaju i negativni fizički, psihički i socijani efekti. Organizam manje deluje na kokain, zbog čega je potrebna konzumacija većih doza da bi se postigao isti efekat (tolerancija). Tačnije, osoba tada počinje sa redovnom upotrebom kokaina, kako bi izbegla neprijatne simptome apstinentske krize.

Kada osoba ne može da se odupre ovom nagonu za konzumiranjem, što ometa njegov svakodnevni život, tada možemo da kažemo da je osoba zavisnik od kokaina.

Kokain zavisnost i simptomi ove adikcije

Ne samo da zavisnost od kokaina uništava zavisnika, već i ljude u njegovom okruženju.

Kod dužeg korišćenja kokaina dolazi do negativnog uticaja ne samo na psihičko, već i fizičko zdravlje, naročito kardiovaskularnog sistema. Kokain brzo razvija psihičku zavisnost, a to znači da korisnik mora konstantno i kontinuirano u dužem vremenskom periodu da ga konzumira kako bi se osećao normalno. Kada se razvije psihička zavisnost, uporedo se razvija i tolerancija, dok će se simptomi apstinencijalne krize pojaviti kada se prestane sa konzumiranjem.

Kokain se konzumira oralno, nazalno, intravenozno ili inhalacijom. Nakon ušmrkavanja izaziva snažnu euforiju, osoba oseća snagu i potrebu za stalnom aktivnošću, stimuliše ćelije nervnog sistema, srca i krvnih sudova, i povećanog lučenja dopamina.

Simptomi zavisnosti od kokaina variraće od osobe do osobe, a to je slučaj sa zloupotrebom bilo koje psihoaktivne supstance. Međutim, postoje određeni psihički, fizički i bihejvioralni simptomi koji su se iskustveno pokazali kao znaci korišćenja kokaina.

Uobičajeni znaci, odnosno simptomi kada je u pitanju kokain zavisnost:

Fizički simptomi kokainske zavisnosti

Psihički simptomi zavisnosti od kokaina

Bihejvioralni simptomi zavisnosti od kokaina

medtim-kontaktirajte-nas

Usmerite svoj život
na pravi put

Pozovite nas i zakažite razgovor sa našim lekarima

Posledice zavisnosti od kokaina

Činjenica je da se kokain uglavnom (zlo)upotrebljava zbog osećaja euforije koji ova psihoaktivna supstanca izaziva. Međutim, kao što smo istakli, zavisnost od kokaina izaziva brojne neželjene posledice.

Zbog ušmrkavanja kokaina, dolazi do gubitka čula mirisa, krvarenja iz nosa, nadraženosti sluzokože nosa, što može uzrokovati hronično zapaljenje i curenje iz nosa. Kod zavisnika od kokaina primetne su promene i poremećaji ponašanja, osetljivost na buku, povećana želja za kretanjem i komunikacijom, stanje konfuzije, impotencija i brzi psihički zamor.

Kod intravenoznih korisnika kokaina javljaju se alergijske reakcije ili na drogu, ili pak na neke dodatke koji se nalaze u uličnom kokainu, što može dovesti i do smrti. Injektivna upotreba kokina nosi sa sobom i rizik od zaražavanja virusom HIV-a i HCV. Oralni unos kokaina može dovesti do crevne gangrene, čija je posledica smanjeni protok krvi.

Kokain je supstanca koja smanjuje potrebu za hranom, pa mnogi hronični korisnici kokaina izgube apetit, a rezultat je gubitak na težini.

Psihičke posledice se javljaju usled dužeg i preteranog konzumiranja kokaina. Najčešće se javlja paranoja, strahovi, depresija, povišenje krvnog pritiska, može doći i do moždanog ili srčanog udara. Takođe, kontinuirana upotreba kokaina može uzrokovati razdražljivost, nervozu, halucinacije. Kokainska zavisnost uzrokuje i brojne druge medicinske komplikacije kao što su kardiovaskularni, respiratorni, digestivni i neurološki problemo. O ovim efektima će uskoro biti reči.

U praksi se ispostavilo da osobe često konzumiraju kokain uz druge psihoaktivne supstance, a to najčešće čine sa alkoholom. Obe ove supstance znatno utiču na sposobnost racionalnog razmišljanja, menjajući stanje svesti. Kombinacija kokaina i alkohola ima jače efekte od konzumacije samo jedne od ovih dveju supstanci i u ekstremnim slučajevima može dovesti do smrti.

Speedball je konzumiranje kokaina i heroina u isto vreme, a ova kombinacija može dovesti do overdoza i smrti, zbog zastoja rada disajnih organa.

Lecenje od kokaina
Lečenje zavisnosti od kokaina

Kratkoročni negativni efekti upotrebe kokaina

Direktni efekti koji se mogu javiti odmah ili dan nakon uzimanja kokaina:

Dugorocni efekti upotrebe kokaina

Dugoročni negativni efekti upotrebe kokaina

Redovna i hronična upotreba kokaina moće uzrokovati stanje tolerancije na ovu psihoaktivnu supstancu. Povećanjem doze ili češćim uzimanjem kokaina dolazi do dugoročnih neželjenih fizičkih i psihičkih posledica.

Lecenje zavisnosti od kokaina i apstinencijalna kriza

Kokain je, dakle, visoko-adiktivna psihoaktivna supstanca i dugotrajna zloupotreba kokaina šteti organizmu u celosti. Kako se osoba prilagođava prisustvu kokaina u svom sistemu, odnosno kako se mozak prilagođava naletima dopamina, ovaj neurotransmiter postaje sve manje osetljiviji na kokain.

Drugim rečima, nagli prestanak uzimanja kokaina ili iznenadno odsustvo kokaina iz sistema konzumenta može uzrokovati nimalo prijatne snimptome apstinencijalne krize. Ovo stanje može dovesti do toga da osoba sada mora da koristi veću količinu kokaina ili da ga konzumira češće kako bi izbegla neprijatne simptome apsitencijalne krize.

Kod prestanka uzimanja kokina, posle svakodnevnog konzumiranja, dolazi do tzv. kokainskog kreša kada pacijent oseća uznemirenost, postaje agresivan i ima neodoljivu želju za ponovnim uzimanjem kako bi mogao “normalno” da funkcioniše.

Simptomi apstinencijalne krize uključuju, ali se ne ograničavaju na:

Kako bi se izbegli svi ovi neugodni simptomi i kako bi odvikavanje od kokaina proteklo bez bilo kakvih problema, neophodno je lecenje zavisnosti od kokaina uz nove, proverene i savremene metode.

Efekti upotrebe kokaina na kvalitet života

Lečenje zavisnosti od kokaina

Lecenje zavisnosti od kokaina - Medicinski tretman lečenja u trajanju od 14 dana

Mozak se vrlo brzo navikne na kokain, i on brzo postane omiljena „igračka“ mladih koji ih još brže uvuče u zavisnost. Ova adaptacija mozga na kokain se naziva neuroadaptacija.

Kokainska zavisnost predstavlja ozbiljan problem kako za pacijenta tako i za njegovu porodicu i lečenje zavisnosti od kokaina podrazumeva psihološki, socijalni i farmakološki pristup. Kako bi se lečenje zavisnosti od kokaina potpuno sprovelo potrebna je izmena životnog stila i nastavak lečenja kroz sve faze koje se sprovode na našoj klinici za lečenje bolesti zavisnosti.

Saznajte sve o bolestima zavisnosti i drugim psihičkim problemima

medtim-kontaktirajte-nas

Pozovite odmah +381668035073

Ili nas kontaktirajte putem email forme ispod

Tretmani za lecenje zavisnosti

Politika privatnosti

MedTiM koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie podešavanja možete menjati u svom web browser-u. Više o svemu možete pročitati ovde.