Lečenje anksioznosti

Lečenje anksioznosti

Oslobodite se strahova

Anksioznost je najčešći mentalni poremećaj koji pogađa osobe svih uzrasta. Procenjuje se da oko 30 odsto osoba pati od anksioznog poremećaja u nekom periodu života. Češće se javlja kod žena. Zato je anksioznost lečenje jedini način da se prevaziđe ovaj psihički problem koji je, nažalost, sve učestaliji.

Treba istaći da su strah i anksioznost sastavni deo naših života. Iako su to neprijatne emocije, one su ujedno i korisne – omogućavaju nam da brže procenimo situacije opasnosti u kojoj se nalazimo i pripremaju nas za pravovremenu reakciju.

Anksioznost – nedefinisani strah i strepnja koji vas sputavaju u životu

Povremeno osećanje anksioznosti koje se javlja kao reakcija na različite situacije, kao što su nova iskustva, polaganje ispita, iščekivanje nekih rezultata, itd, normalna je reakcija i sa njom se svi srećemo. Međutim, ako je anksioznost učestala i intenzivna, kao i ako nas remeti u svakodnevnom funkcionisanju, tada je u pitanju patološka anksioznost koju je potrebno lečiti. 

Međutim, ne treba ovo da vas brine, budući da lecenje od anksioznosti daje dugotrajne rezultate, ostavljajući strahove i strepnje daleko iza vas.

Sta je anksioznost?

Sigurno ste se makar jednom u životu zapitali “sta je anksioznost”, odnosno kakvo anksioznost znacenje ima. U najkraćim crtama, anksioznost, odnosno anksiozni poremećaj jeste strah koji vam, figurativno rečeno, vezuje ruke.

Anksioznost je nedefinisani strah ili strepnja i za razliku od straha koji se uglavnom odnosi na očiglednu pretnju, anksioznost se odnosi na konstantni (pred)osećaj da će se nešto loše desiti. Kada je anksioznost iracionalna ili patološka, odnosno kada se javi anksiozni poremećaj, tada je isključen racionalan izvor straha ili izvor postoji, ali je anksiozna reakcija intenzivnija i učestalija u odnosu na ono što je normalno.

Lečenje anksioznosti

Zapravo, anksioznost je stanje u kojem osoba doživljava određene neprijatne i nelagodne emocije poput straha, tenzije, napetosti, strepnje, osećaja neke nesigurnosti. Osoba koja pati od anksioznosti ima neizvesnost u pogledu ishoda nekog budućeg događaja.

U takvim situacijama osoba isuviše mnogo analizira, brine, razmišlja, okupira sebe mislima koje ne može da kontroliše, konstantno je u strahu, odnosno “grču” da bi buduća situacija mogla da se zakomplikuje. Samim tim, osoba postaje mnogo osetljiva, fokusirana i na najmanje sitnice za koje ona smatra da su znak nadolezeće opasne ili fatalne situacije.

Dakle, anksioznost je psihički, ali i fizički izuzetno opterećujuće stanje za osobu koja pati od ovog poremećaja. Zato i ne treba da čudi što se mnogi ljudi pitaju “da li je anksioznost izleciva” ili “kako se leci anksioznost”.

Anksioznost simptomi

Da bismo znali da li je neophodno preduzeti anksioznost lečenje, odnosno lecenje od anksioznosti, potrebno je pre svega da vidimo koji su to simptomi ovog psihičkog problema. Svi znaci i indikatori anksioznosg poremećaja mogu se podeliti u dve grupe: fizički i psihički.

Anksioznost fizički simptomi:

Anksioznost psihički simptomi:

Anksioznost se javlja kao reakcija na intenzivan stres ili opasnost, ili pak može biti posledica dugotrajnog akumuliranja stresa manjeg intenziteta, a koji ima trajanje.

medtim-kontaktirajte-nas

Usmerite svoj život
na pravi put

Pozovite nas i zakažite razgovor sa našim lekarima

Kako izleciti anksioznost i koji su faktori rizika za razvoj anksioznosti?

Postoji veći broj faktora koji mogu biti okidači za nastanak i razvoj anksioznosti. Veoma je važno prepoznati te faktore kako bi se znalo kako izleciti anksioznost na što efektivniji način.

To mogu biti preživljene traume kao što su zlostavljanje, nasilje, saobraćajna nesreća, smrt bliske osobe itd. Osoba može razviti anksioznost ako je prisustvovala traumatskom događaju koji se desio u neposrednoj blizini.

Osobe su u većem riziku da razviju anksiozni poremećaj u nekom trenutku života zbog sledećih uzroka:

Lečenje anksioznosti

Anksioznost lečenje i tipovi anksioznih poremećaja

U najintenzivnijoj fazi osoba obično ima utisak da joj preti neposredna opasnost i ima osećaj životne ugroženosti. Osoba u tom trenutku misli da se njoj u tom trenutku dešava nešto strašno, poput infarkta miokarda ili moždanog udara. Ona veruje da će se ugušiti, izgubiti svest ili poludeti.

Vrste anksioznosti

Lecenje od anksioznosti - Kako organizam reaguje na anksiozni napad?

Za pojačane zahteve tela u slučaju borbe ili bekstva iz “opasnih” situacija potrebna je veća količina kiseonika, zbog čega osoba ubrzano diše. Pored toga ubrzava se i rad srca, a raste na kratko vreme i krvni pritisak. To je sve u cilju da se krv sa neophodnim materijama dopremi u što većoj količini do onih delova tela koji su osobi tada najneophodniji.

Takođe, javlja se i preraspodela krvi, tako da se krvotok, u onim delovima koji nam nisu u trenutku opasnosti neophodni, redukuje, dok se u drugim delovima pojačava.

Anksioznost lečenje - Medicinski tretmani u trajanju od 14 do 21 dan

Iako anksioznost ume da obuzme život osobe i, posledično, život njegove/njene porodice, treba znati da izlaza iz ovog začaranog kruga ima, jer je anksioznost prolazna! Prema tome, ako se pitate “kako se leci anksioznost” ili “kako izleciti anksioznost”, MedTim je rešenje za vas.

Naše proverene i svetski priznate metode, kada je u pitanju lecenje od anksioznosti, pomoći će vam da se oslobodite anksioznosti i zauvek oterate osećaj neosnovanog straha iz života. Uz pomoć MedTiM psihologa i psihoterapeuta naučićete kako da prepoznate svoje strahove i načine kako da ih savladate.

tretmanu za lečenje anksioznih poremećaja, kroz psihoterapeutski rad, učimo pacijente tehnike samopomoći kao što su tehnike disanja kod paničnih napada, prekid negativnog misaonog toka kod generalizovane anksioznosti i druge tehnike.

Smestaj na klinici MedTiM

Saznajte sve o bolestima zavisnosti i drugim psihičkim problemima

medtim-kontaktirajte-nas

Pozovite odmah +381668035073

Ili nas kontaktirajte putem email forme ispod

Psihološko savetovanje

Politika privatnosti

MedTiM koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie podešavanja možete menjati u svom web browser-u. Više o svemu možete pročitati ovde.