Podrška pacijentima i ambulantno lečenje

Podrška i ambulantno lečenje

Podrška nakon lečenja je izuzetno važna za pacijenta! Svaki pacijent koji prođe bolnički tretman u našoj bolnici lečenje ne završava izlaskom iz bolnice, već nastavlja ambulantno lečenje u trajanju od godinu dana.

Ambulantno lečenje podrazumeva dolazak u našu kliniku jednom mesečno na kontrole, obnavljanje implanta (depo injekcije), razgovor sa psihijatrom radi korigovanja ili redukovanja farmakoterapije i evaluacije prethodnog perioda.

Pored ličnog kontakta kroz kontrolne preglede, svaki pacijent ima i psihološku podršku posle lečenja telefonskim razgovorima sa psihologom ili specijalnim pedagogom koji ga je vodio kroz psihološke procedure u toku lečenja i započeo psihoterapijski proces i edukacije.

Pružamo stabilan oslonac pacijentu tokom ambulantnog lečenja

Podršku posle bolničkog lečenja nema samo pacijent, već i njegova porodica. Ceo tim bolnice aktivno učestvuje u pružanju usluga u ambulantnom periodu.

Svaki pacijent i njegova porodica na kraju lečenja dobijaju pravila u apstinenciji (uzdržavanje od korišćenja PAS). Pravila nisu ograničenja i limiti, već psihološka podrška koja, pored implanta, omogućava pacijentu i njegovoj porodici da lakše prolaze kroz početak apstinencije. Ova podrška predstavlja preuzimanje novih obrazaca ponašanja, a samim tim i preuzimanje odgovornosti u slučaju nepoštovanja pravila.

Uz našu pomoć svaki pacijent može pobediti izazove i krenuti u novi život!

Ambulantno lečenje zavisnika

Ambulantno lečenje zavisnika počinje po prestanku stacionarnog lečenja i traje 12 meseci. Ono podrazumeva dolazak jednom mesečno na kontrole kod psihijatra, gde se obavilja razgovor o prethodnom periodu, koriguje se ili redukuje farmakoterija, nakon čega dobijamo opšti utisak o pacijentu i porodici u snalaženju u situacijama posle lečenja.

Podrška i ambulantno leečenje

Obavezno je da pacijenti na kontrolu dođu sa nekim od člana porodice kako bi imali više informacija, a na osnovu kojih psihijatar određuje dalji tok farmakoterapije i daje sugestije za nastavak funkcionisanja u narednom period, tj. do sledeće kontrole.

Praćenje sprovođenja pravila u rehabilitaciji koje pacijent i porodica dobijaju na kraju bolničkog lečenja obavezno je. Pravila u rehabilitaciji znatno olakšavaju ulazak u stabilnu apstinenciju, jer, sprovodeći ih, pacijenti su zaštićeni od situacija koje mogu biti potencijalni okidači prvenstveno za zatvorene psihičke krize, a onda i za ulazak u recidiv.

 Ukoliko je pacijent primio implant, onda ga obnavlja za narednih 30 dana. Ukoliko se pacijent ne oseća stabilno i zahteva raniji dolazak na kontrolni pregled, telefonskim putem može zakazati vanrednu kontrolu.

medtim-kontaktirajte-nas

Usmerite svoj život
na pravi put

Pozovite nas i zakažite razgovor sa našim lekarima

Naš tim lekara uvek je uz pacijenta i njegovu porodicu

U slučaju psihičkih kriza ili bilo kog nesnalaženja u ambulantnom periodu, pacijentu se zakazuje vanredna kontrola kako bi mu se pružila farmakološka i psihološka pomoć i sprečio recidiv.

Redovne ambulantne kontrole važne su za potpuno izlečenje zavisnika, ali nisu dovoljne. Važno je da se pacijent pridržava uputstva lekara, ali i da sam uoči šta je to što može da mu napravi problem u životu. 

Takođe, bitno je da pacijent nakon lečenja ima potpuno drugačiju dinamiku dana koja podrazumeva promenu interesovanja, socijalnog okruženja (druženje sa osobama koje nemaju problem sa zavisnošću), aktivno uključivanje u sportske aktivnosti, pronalaženje hobija, nastavak studiranja ukoliko je započeto u cilju izbegavanja dosade koja je često okidač za recidiv.

Podrška pacijentima i ambulantno lečenje

Kada se pacijent oporavi i rehabilituje, kreće u novi život, ali u staroj sredini i okruženju. Ako je samo pacijent taj koji se menja i leči, a bez promene u porodici, postiže se pomak koji se vremenom umanjuje. Pacijent se brzo vraća na model zavisničkog ponašanja. Upravo zato je bitno da se u lečenje uključi i porodica kao najveća snaga u rehabilitacionom periodu. Takođe, prijatelji pacijenta koji mu mogu pomoći u fazi resocijalizacije predstavljaju veliku prednost za njega/nju. To je važno jer se na taj način mogu izbeći okidači koji provociraju krizu i koče oporavak.

medtim-kontaktirajte-nas

Pozovite odmah +381668035074

Ili nas kontaktirajte putem email forme ispod

Klinika za lečenje zavisnosti MedTim, Beograd

Politika privatnosti

MedTiM koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie podešavanja možete menjati u svom web browser-u. Više o svemu možete pročitati ovde.