Lecenje zavisnsoti od opijata

Lečenje zavisnosti od opijata

Pregled Sadržaja

Lečenje zavisnosti od opijata po svetski priznatim metodama

Opijat je psihoaktivna supstanca koja se koristi kao lek i kao droga (narkotik).

Po načinu dobijanja, opijati (opioidi) se dele na prirodne, dobijene iz opijuma, polusintetičke i sintetičke. Ove psihoaktivne supstance imaju snažno umirujuće i analgetičko dejstvo. Drugim rečima, opijati deluju tako što uklanjaju bol, emocionalnu napetost i izazivaju prijatno raspoloženje. Konzumiraju se ušmrkavanjem, intravenozno, pušenjem i oralno. Opijati koji se najčešće konzumiraju su heroin, kodein, morfijum, fentanyl, metadon, subotex…

Karakteristika opijata jeste da vrlo brzo dovode do zavisnosti, nakon samo nekoliko korišćenja. Samim tim tolerancija brzo raste, pa osobe koje konzumraju opijate moraju uzimati veće doze kako bi postigli isti efekat. Opijati izazivaju fizičku i psihičku zavisnost.

Na klinici MedTim pacijentima je zagarantovan kompletan medicinski tretman, briga i nega kada je u pitanju lečenje zavisnosti od opijata.

Opijati uništavaju čoveka u svakom smislu i dovode do fatalnog ishoda

Zloupotreba opijata izaziva brojne neželjene efekte

Lecenje zavisnsoti od opijata

Apstinencijalna kriza javlja se nakon naglog prestanka uzimanja opijata. Tada telo, zbog deficita opijata, reaguje burno kroz simptome kao što su bolovi u mišićima, preznojavanje, drhtavica, mučnina, dijareja, uznemirenost, povraćanje, nesanica. Simptomi fizičke, apstinencijalne krize veoma su neugodni i često nepodnošljivi, zbog čega se opijatski zavisnik vrlo brzo vraća u bolest praveći recidiv sa opijatima.

Ali, ono što je sigurno jeste da je izlečenje zavisnosti od opijata apsolutno moguće!

Metadon – Opasan opijat koji brzo vodi u začarani krug zavisnosti

Uzimanje i zloupotreba opijata dovodi do ozbiljnih oštećenja fizičkog i psihičkog zdravlja osobe. Posledice uzimanja opijata su teške. Neke od ovih posledica jesu osiromašenje ličnosti zavisnika, porodična disfunkcionalnost i česte razmirice sa ukućanima, kao i kriminogeno ponašanje zavisnika zbog nabavljanja opijata. Zavisinik od opijata vrlo brzo fizički i psihički propada, a zbog korišćenja iste igle sa drugim zavisnicima raste i rizik od HIV, kao i hepatitisa B i C. U slučaju predoziranja opijatima može doći do smrti, kao posledica zastoja disanja.

Metadon je sintetička droga koja se koristi za smanjenje bolova, a pre svega koristi se u supstitucionalnoj terapiji kod heroinskih zavisnika. Ulični nazivi za metadon su met, metaksa, heptos. Opijatski zavisnici koji su na heroinu, a po nestanku ili nemogućnosti nabavljanja heroina, uzimaju metadon koji takođe nabavljaju na ulici ili na recept u zdravstvenoj ustanovi. U osnovi, metadon služi kao zamena za heroin.

Metadon je sintetski narkotički analgetik iz grupe difenilpropilamina. Po svom hemijskom sastavu, metadon je hidrohlorid koji deluje na morfinske receptore u mozgu. Proizvodi se u obliku tableta ili kao tečnost zelene ili bledo-žute boje.

Lečenje zavisnsoti od opijata
medtim-kontaktirajte-nas

Usmerite svoj život
na pravi put

Pozovite nas i zakažite razgovor sa našim lekarima

Lecenje zavisnsoti od opijata

Metadonom se ne može lečiti opijatska zavisnost, već se putem tzv. supstitucione metadonske terapije samo mogu otkloniti znaci apstinencijalne krize. Metadonska supstituciona terapija se kod nas u bolnici koristi samo u prvih nekoliko dana i služi kao prelaz na slabiji opijat – subotex i tramadol – a nakon toga se UROD procedurom (Ultra Rapid Opioid Detoxification) pacijent u potpunosti čisti od opijata.

Treba naglasiti da metadon takođe izaziva zavisnost, kao i da njegova zloupotreba vrlo brzo podiže toleranciju. Drugim rečima, zavisnik od metadona brzo ulazi u začarani krug zavisnosti koji nije ništa manje zlo od ostalih opijata. Simptomi prestanka dejstva znatno su blaži od heroina. Međutim, postoji rizik od predoziranja metadonom ako se ne koristi pod strogom kontrolom lekara, a posebno ako se meša sa drugim drogama ili alkoholom.

Znaci predoziranja metadonom su hladna i vlažna koža, konfuzija, grčevi, jaka vrtoglavica, izrazita pospanost, pad krvnog pritiska, nemir, sužene zenice, usporena srčana frekvencija, usporeno ili otežano disanje, nesvesno stanje. Predoziranje metadonom može se završiti prestankom srčanog rada, prestankom disanja, komom i, na kraju, smrtnim ishodom.

Opijatski zavisnici metadon često koriste zajedno sa heroinom, što takođe dovodi do predoziranja i smrti.

Medicinski tretmani za lečenje zavisnika od opijata traje 10 ili 14 dana

Lečenje zavisnosti od opijata veoma je složeno. Kod većine pacijenata javlja se strah od promene načina života, gubitka prijatelja (koji su isto zavisnici), čak i voljene osobe koja je zavisnik. Kako bismo anulirali negativne efekte, naročito bol koja se javlja kao nuspojava apstinencije, na klinici za lečenje zavisnosti MedTim pružamo bezbolnu i bezbednu detoksikaciju. Ova svetski priznata metoda brzo otklanja fizičku zavisnost.

MedTim Novi Banovci klinika za lecenje zavisnosti

Saznajte sve o bolestima zavisnosti i drugim psihičkim problemima

medtim-kontaktirajte-nas

Pozovite odmah +381668035073

Ili nas kontaktirajte putem email forme ispod

Tretmani za lecenje zavisnosti

Politika privatnosti

MedTiM koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie podešavanja možete menjati u svom web browser-u. Više o svemu možete pročitati ovde.