Lečenje zavisnosti od heroina

Lečenje zavisnosti od heroina

Pregled Sadržaja

Lecenje zavisnosti od heroina savremenim i proverenim medicinskim metodama jedini je ispravan način kako bi se osoba oslobodila adikcije od ovog opijata.

Zavisnost od heroina je hronična i nimalo laka bolest koju karakterišu promene u mozgu zavisnika i nekontrolisano ponašanje osobe, uprkos svim štetnim dejstvima koja ova droga izaziva.

Heroin (diacetilmorfin) spada u grupu opijata. Odnosno, u pitanju je opioidni analgetik koji potiče iz azijske biljke opijumskog maka. Međutim, u prirodi nema čistog i izdvojenog heroina, dok se na tržištu uglavnom nalazi u vidu belog kristalnog praha. Poput kokaina, čist heroin je bele boje, ali kao takav ne dospeva na tržište. Njegova boja može imati različite nijanse – od svetlosmeđe sve do crvenkaste. 

Kao što smo istakli, heroin je teška droga i predstavlja sintetički derivat morfijuma. Glavni razlog njegovog intenzivnog i brzog delovanja leži u njegovoj brzoj rastvorljivosti u mastima. Ovo heroinu omogućuje da brzo dospe do mozga.

ZAVISNOST OD HEROINA– Bolest koja uništava psihičko i fizičko zdravlje

Heroin izaziva fizičku i psihičku zavisnost. Po pitanju brzine izazivanja zavisnosti, heroin je definitivno jedna od najopasnijih droga današnjice i za kratko vreme izaziva strukturne promene u mozgu. Zato je neophodno zavisnost od heroina „saseći“ u korenu i tretirati ovu bolest još u najranijoj fazi. 

Prilikom prve konzumacije heroina, osoba oseća nalet zadovoljstva, uživanja, blagostanja i radosti. Ova izuzetno snažna osećanja, povezana sa upotrebom heroina, dovode osobu u stanje da želi što veću količinu heroina, što brzo dovodi do tolerancije i zavisnosti.

Heroinski zavisnici mogu (zlo)upotrebiti heroin na različite načine;

Lečenje zavisnosti od heroina

Svaki metod upotrebe brzo prelazi krvno-moždanu barijeru.

Jednom kada heroin uđe u mozak, ponovo se pretvara u morfijum, vezujući se za opioidne receptore koji se nalaze u celom mozgu i telu. Ovi opioidni receptori regulišu bol i sistem nagrađivanja, zbog čega je dejstvo heroina takvo da povećava prijatna osećanja i smanjuje bol. Hronična i dugoročna upotreba heroina menja strukturu i način funkcionisanja mozga, što za posledicu ima fizičku i psihičku zavisnost od heroina.

Fizička zavisnost od heroina – Stanje kada osoba ima veliku žudnju, odnosno potrebu za konzumacijom heroina kako bi izbegla neprijatne simptome apstinentske krize.

Psihička zavisnost od heroina – Stanje u kojem osoba čvrsto veruje da ne može da funkcioniše bez heroina.

Lecenje zavisnosti od heroina, kako fizičke, tako i psihičke, u odgovarajućem centru za lečenje bolesti zavisnosti, jedini je način da zavisnici od heroina ostave daleko iza sebe ovu drogu.

Heroin simptomi - Koji su znaci zavisnosti od heroina?

Postavlja se pitanje – kakvo je ponašanje narkomana u krizi? Drugim rečima, kako prepoznati zavisnika od heroina i koji su simptomi ove adikcije? Svi znaci zavisnosti, odnosno zloupotrebe heroina variraće od osobe do osobe, u zavisnosti od genetike, količine i učestalosti konzumacije heroina.

Najčešći simptomi zavisnosti od heroina su sledeći:

Takođe, znaci zavisnosti od heroina uključuju:

Neki od fizičkih simptoma heroinske zavisnosti su:

medtim-kontaktirajte-nas

Usmerite svoj život
na pravi put

Pozovite nas i zakažite razgovor sa našim lekarima

Faktori rizika – Šta uzrokuje zavisnost od heroina?

Istraživanja su pokazala da postoji nekoliko faktora od kojih zavisi da li će neko postati heroinski zavisnik.

Lečenje zavisnosti od heroina

Dejstvo heroina – Koje su posledice upotrebe ovog opijata?

Dejstvo heroina, naročito pri dugotrajnoj konzumaciji ovog narkotika, izuzetno je štetno po zavisnika. Tačnije, sva neželjena i negativna dejstva heroina mogu se podeliti na kratkoročne i dugoročne efekte.

Kratkoročni negativni efekti heroina

Lečenje zavisnosti od heroina

Dugoročni neželjeni efekti heroina

Kada su u pitanju dugoročne heroin posledice, one nastaju zbog toksičnih dejstava koje heroin uzrokuje tokom hronične konzumacije. Ova neželjena dejstva heroina pogađaju više sistema u telu zavisnika:

Pored toga, kada više heroinskih zavisnika koristi isti intravenozni materijal (iglu), povećan je i rizik od zaraznih, odnosno infektivnih bolesti kao što su HIV i hepatitis. Posledica ovih medicinskih komplikacija mogu biti rak i otkazivanje ostalih organa, pa i smrt. Ovo su vrlo jasni pokazatelji koliko je lecenje od heroina bitno, kako ne bi nastupile ove i druge posledice. Zavisnost od heroina može uzrokovati i pojavu određenih psihičkih problema. Tu govorimo, pored pomenute depresije i anksioznosti, o šizofreniji, bipolarnom poremećaju, post-traumatskom stresnom poremećaju, poremećaju ličnosti i slično.

Heroin dejstvo i apstinencijalna kriza

Osobe koje dugotrajno konzumiraju heroin ne samo da postaju fizički zavisni od ove supstance, već ujedno imaju i strah da prestanu sa upotrebom ove droge zbog neprijatnih simptoma apstinencijalne krize. U pitanju su simptomi koji nastupaju kada osoba naglo prestane sa konzumiranjem heroina.

Naime, osoba koja često i dugo konzumira heroin, vremenom razvija toleranciju na ovu psihoaktivnu supstancu. Drugim rečima, zavisniku će tada biti potrebne veće doze ili češća upotreba heroina kako bi postigao isti efekat. Telo se naviklo na heroin u svom sistemu, pa nakon prestanka konzumacije dolazi do heroinske apstinencijalne krize.

Simptomi ove krize uključuju mogu se pojaviti već nekoliko sati nakon prestanka dugogodišnje konzumacije. Oni uključuju:

Medicinski tretman za lecenje zavisnosti od heroina traje 14 ili 21 dana

Lecenje zavisnosti od heroina i te kako je moguće i izvodljivo, zahvaljujući inovativnim metodama lečenja u klinici MedTim. Jedna od nuspojava apstinencije i samostalnog odvikavanja od upotrebe heroina, kako bi pacijenti na svoju ruku anulirali negativne efekte, jeste bol. U našem centru za lecenje zavisnosti obezbeđujemo i pružamo bezbolnu detoksikaciju. U pitanju je svetski priznata metoda za brzo čišćenje organizma od toksičnih supstanci i otklanjanja fizičke zavisnosti.

Ukoliko vas zanima lečenje heroina cena, budite slobodni da nas pozovete ili pošaljete e-mail.

Saznajte sve o bolestima zavisnosti i drugim psihičkim problemima

medtim-kontaktirajte-nas

Pozovite odmah +381668035073

Ili nas kontaktirajte putem email forme ispod

Klinika za lečenje zavisnosti MedTim, Beograd

Politika privatnosti

MedTiM koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie podešavanja možete menjati u svom web browser-u. Više o svemu možete pročitati ovde.