Bolesti zavisnosti i porodica

Bolesti zavisnosti i porodica

Bolesti zavisnosti i porodica su usko povezani.

Prema definiciji bolesti zavisnosti predstavljaju podložnost štetnoj navici zloupotrebe psihoaktivnih supstanci radi postizanja trenutnog zadovoljstva, pri čemu se zanemaruju štetne posledice po zdravlje. Bez obzira da li je u pitanju zavisnost od benzodiazepina, zloupotreba marihuane, alkoholizam, kokainska ili heroinska zavisnost svaka od njih pogađa telo, um i duh.

Međutim, zavisnost nije samo globalni zdravstveni problem. U pitanju je kompleksna bolest, jer efekti poremećaja upotrebe supstanci prodiru u svaki aspekt života. Samim tim, posledice nečije borbe sa zavisnošću se protežu do ostalih članova porodice dovodeći do promena života svakoga ko voli tu osobu.

Imajući ovo u vidu bolnica za lecenje zavisnosti MedTiM vam otkriva u kakvoj su vezi bolesti zavisnosti i porodica.

Deca su najveće žrtve bolesti zavisnosti

Iako se upotreba droga i alkohola najčešće povezuje sa mlađim generacijama, njima su podložni i stariji. Procenjuje se da 1 od 8 dece živi sa roditeljem koji se suočava sa ovim problemom. Njihov život je težak, a neretko i neizvestan. Naročito u slučaju kada samohrani roditelj zloupotrebljava psihoaktivne supstance ili, u goroj situaciji, to čine oba roditelja.

Bolesti zavisnosti i porodica

Ovakva porodica je nepredvivo okruženje za najmlađe. S obzirom da ne postoji roditeljska kontrola, deca su prepuštena sama sebi. Nije redak slučaj da dođe do preokreta u ulogama, te mlađi preuzimaju brigu o roditeljima i mlađoj deci. Takođe, lišena su ljubavi, podrške i saosećanja koja im je potrebna u detinjstvu. Kao posledica toga dolazi do poteškoća u sklapanju prijateljstava i veza u kasnijim godinama. Mada nisu isključeni i problemi u razvoju. Naime, kod dece koja odrastaju uz roditelja zavisnika primetne su smetnje u učenju, poremećaji u ponašanju i psihički problemi.

Mališani uče slušajući i posmatrajući svoje okruženje. Kako su im roditelji najbliži deca se identifikuju sa njima, te postupci starijih se odražavaju i na najmlađe članove porodice. Zbog toga su ova deca u većem riziku da i sama krenu opasnim putem zavisnosti.

Bolesti zavisnosti i porodica sa tinejdžerom koji ima problem

Bolesti zavisnosti u najvećoj meri pogađaju adolescente. Istraživanja pokazuju da 10 odsto dece uzrasta od 12 do 17 godina koristi nedozvoljene supstance, od toga 33 odsto njih pokazuje znake zavisnosti.

U početku roditelji ne vide da njihovo dete koristi narkotike ili alkohol. Pojedini i kasnije, kada simptomi postanu jasno vidljivi, negiraju postojanje problema. Trudeći se da održe privid dobrih odnosa i misleći da je to samo faza u odrastanju, oni nesvesno postaju saučesnici u zavisnosti. Umesto da se pitaju kako da pomognu zavisniku ovi roditelji se prilagođavaju situaciji, čak i kada dete krene putem kriminala.

Ipak, u većini slučajeva roditelji u jednom trenutku postaju svesni da je njihovo dete zavisnik. Ovo grubo i neprijatno buđenje izaziva krivicu i preispitivanje odluka koje su donosili vaspitavajući ga. Pojedini, pak, za stanje okrivljuju supružnika, te je razvod čest pratilac ovih porodica.

Život sa detetom koje pati od bolesti zavisnosti je bolan. Javlja se osećaj nemoći dok gledaju kako njihovo voljeno biće pati. Mnogi pokušavaju finansijski da izdržavaju svoju decu nadajući se da će im preokrenuti život. Što dovodi, zapravo, do produbljivanja problema. Zato stručnjaci savetuju da budete podrška svojim najmilijim i motivacija za lečenje umesto kritičar ili nemi posmatrač.

Kako zavisnost utiče na partnera?

Kada se razmatra veza bolesti zavisnosti i porodica ne treba zaboraviti na efekte po supružnika.

Zloupotreba supstanci utiče na čitavo domaćinstvo. Usled stalne potrebe za novom dozom finansije se smanjuju, te je egzistencija dovedena u pitanje. Zavisnost postaje centar sukoba, što će rezultirati privremenim potiskivanjem drugih tenzija, ali će na kraju izvor neslaganja isplivati na površinu.

Nažalost, verbalni sukobi često prerastaju u fizičke, pa i u nasilje koje vodi u smrt. Prema statističkim podacima oko 50 odsto muškaraca koji se leče od zloupotrebe supstanci fizički je zlostavljalo svoje partnerke.

Bolesti zavisnosti i porodica

Zavisnost uništava i najjače porodične veze, zato potražite pomoć na klinici za bolesti zavisnosti MedTiM!

Pročitajte više o lečenju zavisnosti na našem blogu

Politika privatnosti

MedTiM koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie podešavanja možete menjati u svom web browser-u. Više o svemu možete pročitati ovde.