Kako pomoci zavisniku

Kako pomoći zavisniku?

Kako pomoći zavisniku? Pitanje kojim se bave ne samo mediji, već i porodice čiji se član suočava sa problemom bolesti zavisnosti.

Različite psihoaktivne supstance su verni pratioci čoveka kroz istoriju. Međutim, u 21. veku doživele su pravu ekspanziju, postavši globalni zdravstveni problem. Da je situacija, zaista, alarmantna potvrđuju i statistički podaci.

Najnovija istraživana pokazuju da u svakom trenutku oko 14 odsto ljudi u svetu koristi neku psihoaktivnu supstancu. Najraspronjeniji je alkoholizam sa preko 230 miliona registrovanih slučajeva. Razlog tome leži u činjenici da je alkohol legalan, te spada u najdostupnije supstance. Mada ni nabavka narkotika nije više tako teška. Među njima prvo mesto zauzima kokain, od čije zloupotrebe pati oko 20 miliona stanovnika. Dok se sa heroinskom zavisnošću bori oko 2 miliona.

Nažalost, iz godine u godinu raste trend upotrebe, pomerajući sve više starosnu granicu. Imajući ovo u vidu bolnica za lecenje zavisnosti MedTim daje vam odgovor na pitanje: “kako pomoći zavisniku”.

Priznajte da problem postoji

Pre nego što krenete u razmatranje kako pomoći zavisniku morate, najpre, uočiti problem. Osobe koje su zavisne od droge ili alkohola vrlo retko same traže pomoć. Zapravo, većina neće ni priznati da pate od zavisnosti, već će nastaviti da prikrivaju simptome, tražeći načina do dođu do nove doze. Ipak, znaci se mogu jasno uočiti ako obratite pažnju.

Svaka bolest zavisnosti ima svoje karakteristične fizičke i psihičke simptome, pa je prvi korak dobra informisanost kako biste mogli da prepoznate o kojoj supstanci je reč. Preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom, psihologom i drugim stručnjacima koji će vas detaljnije uputiti u problem zavisnosti.

Čak i kada ne možete da utvrdite da li je draga osoba zavisna od marihuane, lekova ili “težih” supstanci sigurno ćete uočiti promene na telu, u ponašanju, interesovanjima, pa i društvu. Otuđenost od porodice, takođe, može da ukaže na problem zavisnosti.

Kako pomoći zavisniku? Rešenje leži u iskrenom razgovoru

Zavisnost utiče na celokupni život čoveka, uključujući i njegov um. Zato stručnjaci savetuju da pažljivo izaberete vreme kada ćete pokrenuti razgovor o ovom problem. Najbolje je da to bude trenutak kada znate da vas drugi ukućani neće prekidati. Nikako nije poželjno da ovu temu vodite u društvu na javnom mestu.

Kako pomoci zavisniku

Budite svesni da se osobe koje pate od bolesti zavisnosti razlikuju od onih koji boluju od standardnih bolesti. Mnogi nisu svesni da imaju problem, dok drugi nemaju snage da krenu u borbu sa njim, jer se boje tegoba koje donosi apstinencijalna kriza.

Da biste najmilijeg podstakli na lečenje, morate da vodite računa o rečima, pa i tonu svog glasa. Najbolje je da razgovor započnete neobaveznom, opuštajućom pričom. Zatim, podsetite sagovornika na vaš međusobni dobar odnos. Tek onda možete izneti svoje mišljenje.

Umesto kritike, pokažite brigu, ali i razumevanje zašto je problem nastao. Istovremeno, skrenite pažnju na negativne posledice koje je zavisnost donela. Jedino na taj način dobićete poverenje drage osobe da otvoreno razgovara sa vama.

Ponekad, brižan stav nema efekta, već može da izazove ljutnju kod zavisnika. Zbog toga se naoružajte strpljenjem i dopustite da član vaše porodice sam razmisli o svemu pre nego što ponovo pokrenete ovakav razgovor.

Kako pomoći zavisniku? Budite mu podrška!

Donošenje odluke da se započne lečenje zavisnosti od kokaina, heroina ili bilo koje druge supstance, zaista, je teška.

Nemojte da dozvolite da vaš najmiliji u tome bude sam. Počev od izbora bolnice, preko toka lečenja, pa i kasnije u periodu resocijalizacije – pokažite da ste uvek tu i da na vas može da se osloni u svakom trenutku.

Kako pomoci zavisniku

Klinika za lečenje zavisnosti MedTiM izgrađena je po svetskim standardnima tako da spada u najsavremenije rehabilitacione centre. Uz tim eminentnih stručnjaka i inovativne procedure svaki pacijent dobiće efikasno, kvalitetno lečenja, koje je prilagođeno njegovom stanju. 

MedTiM bolnica radi i konsultacije sa zavisnicima koji ne znaju kako da krenu da se bore sa zavisnošću, ali i sa njihovim porodicama koje vrlo često nemaju model kako da započnu razgovor sa članom porodice koji ima problem. Takođe, podstičemo kod zavisnika i motivaciju za lečenjem, što je od krucijalne važnosti za dalji tok opravka.

Pročitajte više o lečenju zavisnosti na našem blogu

Politika privatnosti

MedTiM koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie podešavanja možete menjati u svom web browser-u. Više o svemu možete pročitati ovde.