Posledice kokaina

Koje su posledice kokaina i koliko su opasne po zdravlje čoveka?

Kokain je vrsta droge koja se svrstava u grupu stimulansa. Dobija se ekstrahovanjem iz listova biljke koke koja se takođe zove i Erithrokilon coca Lam. Uzgaja se u andskom regionu Južne Amerike. Kokain može da se konzumira u vidu praha, koji se uglavnom ušmrkava ili ubrizgava (intravenozno). Takođe, može se pronaći i konzumirati i u vidu krek kokaina, koji se u organizam unosi pušenjem. Posledice kokaina mogu da budu pogubne po zdravlje i život osobe koja ga konzumira.

Mnoge autohtone grupe u regionu Anda godinama su žvakale listove koke da bi proizvele blagi, stimulativni efekat i istovremeno umanjile osećaj gladi. Ova tradicionalna upotreba koke nastavila se i danas.
Naučnici su izolovali kokain iz listova koke 1850-ih godina i sve do ranog 20. veka. Ovaj takozvani „čudesni lek“ mogao se naći u mnogim tabletama i popularnim tonicima, uključujući koka-kolu.

Ekstrakt lista se prerađuje da bi se proizvela tri različita oblika kokaina:

  1. Kokain hidrohlorid – fini beli prah gorkog ukusa. Često se meša sa drugim supstancama kao što su lidokain, talk ili šećer da bi se razblažio.
  2. Slobodna baza – beli prah koji je čistiji od kokain hidrohlorida.
  3. Krek – kristali u rasponu od belih ili kremastih do providnih sa ružičastom ili žutom nijansom. Može da sadrži nečistoće.

 

Bio je legalan sve do 1914. godine kada ga je američka vlada zabranila putem Harisonovog zakona o narkoticima.

Klasifikovana je kao supstanca iz klase II. To znači da je savezna vlada utvrdila da supstanca ima potencijal za zloupotrebu, kao i da izaziva zavisnost. Osim toga, prihvaćena je medicinska upotreba. Ova supstanca se može propisati za ograničenu upotrebu kao lokalni anestetik.

Posledice kokaina su brojne. Iako ima i svoju medicinsku svrhu, neželjene posledice kokaina mogu da budu pogubne. Posledice kokaina na ljude mogu da budu toliko razorne, da osoba može da izgubi život.e

Koje su posledice kokaina?

Posledice kokaina neretko su lako uočljive, jer ovaj stimulans ima snažan uticaj na kompletan organizam osobe koja ga konzumira.

Kokain je prepoznatljiv i po drugim nazivima. Najpopularniji su: koka-kola, krek, bombona za nos, sneg, bela dama, tut, Čarli, bela prašina ili zvezdana prašina.

Kokain hidrohlorid se najčešće unosi u organizam ušmrkavanjem. Takođe, može se ubrizgati u venu i utrljati u desni. Krek kokain se uglavnom konzumira pušenjem. Bez obzira na način na koji se ova droga unela u organizam, posledice od kokaina imaju podjednako jak uticaj. Ukoliko se pitate kakve posledice ima kokain, možete da posmatrate koji su neposredne posledice kokaina, ali i posredne.

Ne postoji bezbedan način upotrebe droge. Konzumacija bilo kog stimulansa uvek sa sobom nosi određeni rizik.

Kokain je droga koja ima snažan i lako uočljiv uticaj na kompletan organizam čoveka. Posledice kokaina  vidljive su kako na organizmu, tako i u psihi osobe koja ga konzumira.

Posledice kokaina uočljive su na koži, u očima, na zubima, ali i na mozgu i u ponašanju zavisnika od kokaina. U zavisnosti od toga da li se kokain konzumira šmrkanjem, intravenozno ili pušenjem, i posledice kokaina se razlikuju. Ipak, izvesno je da će posledice kokaina, u svakom slučaju, biti lako primetne.

Osim toga, postoji razlika poznata kao kratkoročne posledice kokaina i dugoročne posledice kokaina. Kada je reč o kratkoročnim, misli se na konzumaciju kokaina u kratkom roku i kakav onda ovaj stimulans ima uticaj na telo. Prilikom dugoročne konzumacije, posledice kokaina su drugačije i mnogo ozbiljnije po zdravlje osobe koja je zavisna od kokaina.

Posledice kokaina moraju biti shvaćene ozbiljno. Bilo da je reč o kratkoročnim ili dugoročnim posledicama, lečenje je neophodno i treba otpočeti sa terapijom u što kraćem roku.

Posledice kokaina prilikom pušenja – Koliko se razlikuju u odnosu na efekte prilikom nazalne konzumacije?

Dakle, kokain je droga koja se može unositi u organizam šmrkanjem, pušenjem ili intravenskom injekcijom. Posledice kokaina razlikuju se s obzirom na odabrani način konzumacije i koliko brzo će supstanca dospeti u krvotok. Posledice kokaina prilikom pušenja drugačije su u odnosu na to kada se konzumira ušmrkavanjem ili intravenozno.

Nacionalni institut za zloupotrebu droga ističe da različite metode uzimanja kokaina mogu imati različite implikacije na telo.

Kokain se najčešće konzumira ušmrkavanjem. Pre nego što zavisnici mogu da puše kokain, on se mora pretvoriti u krek. Takozvana „slobodna baza“ je termin u hemiji koji se odnosi na strukturu hemijskog jedinjenja alkaloida poput kokaina ili nikotina. Pretvaranje kokaina u oblik slobodne baze znači da se iz kiselog oblika pretvara u oblik amina. Iako sve ovo zvuči kao složena hemija, pretvaranje kokaina u njegov slobodni oblik stalno rade dileri i korisnici droge.

Krek i kokain su u suštini iste droge u različitim oblicima. Stvaraju iste stimulativne efekte na telo. Razlika između ova dva oblika stimulansa prvenstveno utiče na to kako kokain ulazi u telo. Kada se ušmrka, kreku će trebati više vremena da dođe do krvotoka nego kada se puši. Iz tog razloga, krek se obično puši da bi se postigao brži maksimum.

Posledice kokaina prilikom pušenja, dakle, jesu da tada kokain brže utiče na mozak. Kada se kokain puši, on ide direktno u pluća da bi bio oksigenisan. Krv zasićena kiseonikom tada može ići direktno iz pluća u srce i mozak. Pošto je u ovom obliku kokain koncentrisaniji, intenzitet je povišen. Ovo dodatno doprinosi stvaranju zavisnosti od kokaina.

Posledice kokaina prilikom pušenja su:

Imajte na umu da nijedan način konzumacije kokaina nije bezbedan. Lečenje zavisnosti od kokaina je neophodno, a najdelotvornije je metodom koja je poznata kao detoksikacija od kokaina.

Kakve su posledice uzimanja kokaina?

Da li ste se ikada zapitali kakve posledice ima kokain? Ukoliko jeste, odgovor je – brojne negativne efekte kako na telo, tako i na um zavisnika od kokaina.

Iako se nekada koristio u medicinske svrhe i iako se danas u posebnim slučajevima propisuje pacijentima, nekontrolisano korišćenje ovog stimulansa izaziva brojne posledice.

Upravo je to jedan od razloga i osnovni razlog zašto je ova supstanca nelegalna, odnosno zabranjena Zakonom.

Kokain može da izazove kratkoročne i dugoročne negativne efekte.

Posledice od kokaina se javljaju gotovo odmah nakon jedne doze i nestaju za nekoliko minuta do sat vremena. Male količine kokaina obično čine da se korisnik oseća euforično, energično, pričljivo i mentalno budno. Takođe, zavisnik od kokaina je preosetljiv na spoljašnje stimulanse, odnosno osetljivi su mu vid, zvuk i dodir. Neki od korisnika smatraju da im kokain pomaže u tome da brže obavljaju jednostavne fizičke i intelektualne zadatke, dok drugi doživljavaju suprotan efekat.

Posledice kokaina kada se zavisnik oseća euforično mogu da traju kraće ili duže, a to zavisi od načina primene. Što se kokain brže apsorbuje, to je intenzivniji rezultat, ali je trajanje efekata kraće. Ušmrkavanje kokaina dovodi do relativno spore pojave efekata, ali mogu trajati od 15 do 30 minuta. Nasuprot tome, pušenje kokaina je neposredno, ali može da traje samo 5 do 10 minuta.

Kratkoročni efekti kokaina izazivaju sužavanje krvnih sudova, proširenje zenica, povećavaju telesnu temperaturu, broj otkucaja srca i krvni pritisak. Velike količine kokaina mogu pojačati efekte kod korisnika, ali takođe mogu da dovedu do bizarnog, nestalnog i nasilnog ponašanja. Neki korisnici kokaina kažu da dobiju osećaj nemira, razdražljivosti, anksioznosti, panike i paranoje. Zavisnici takođe mogu da iskuse drhtavicu, vrtoglavicu i grčenje mišića.

Posledice kokaina

Dugoročni negativni efekti upotrebe kokaina

Ukoliko osoba iznova i iznova konzumira kokain i stalno mu se vraća, javljaju se dugoročne posledice kokaina. Oni se ispoljavaju kako fizički, tako i na um. Uz često konzumiranje kokaina, mozak počinje da se prilagođava tako da osećaj „nagrađivanja“ postaje manje osetljiv. Istovremeno, okidači stresnih stanja postaju sve osetljiviji, što dovodi do povećanog nezadovoljstva i negativnog raspoloženja kada se kokain ne konzumira.

Uz redovnu konzumaciju kokaina, može se razviti tolerancija. Samim tim, potrebne su veće doze i/ili češća upotreba kokaina da bi se proizveo isti nivo zadovoljstva kao na početku. Istovremeno, zavisnici od kokaina mogu razviti stanje u kom je potrebna manja doza kokaina za izazivanje anksioznosti, konvulzija i drugih neželjenih efekata. Ukoliko zavisnik razvije toleranciju, to je veći rizik od predoziranja kokainom.

Dugoročne posledice uzimanja kokaina, takođe podrazumevaju izraženu razdražljivosti, osećaj nemira, napade panike, paranoje, pa čak i potpune psihoze. U ovakvim stanjima zavisnik gubi dodir sa stvarnošću i doživljava halucinacije.

Neželjeni efekti kokaina javljaju se i usled specifičnih načina konzumacije. Redovno ušmrkavanje kokaina može dovesti do gubitka čula mirisa, krvarenja iz nosa, problema sa gutanjem, promuklosti i sveukupne iritacije nosnog septuma. To dalje dovodi do hronične upale i curenja iz nosa. Pušenje krek kokaina oštećuje pluća i može izazvati ili pogoršati astmu. Zavisnici koji ubrizgavaju kokain su u opasnosti da obole od zaraznih bolesti poput HIV-a i hepatitisa C. Takođe, česti su posledice od kokaina tokom koje zavisnik ima alergijske reakcije. U teškim slučajevima, događa se i smrtni ishod.

Kokain smanjuje protok krvi u gastrointestinalnom traktu, a posledice kokaina značajne su i na srcu i kardiovaskularnom sistemu. Dugoročne posledice kokaina ispoljavaju se i u povećanom riziku od moždanog udara, kao i zapaljenju srčanog mišića.

Česta su i krvarenja u mozgu, Parkinsonova bolest, kao i narušavanje kognitivnih funkcija.

Kokain posledice - kako se ispoljavaju posledice od kokaina?

Posledice od kokaina su uvek negativne, kako na telo, tako i na um korisnika. Usled konzumacije kokaina mogu da se jave teške medicinske komplikacije.

Neke od najčešćih su kardiovaskularne bolesti, koje podrazumevaju poremećaj srčanog ritma i srčane udare. Takođe, česti su neurološki neželjeni efekti, koji podrazumevaju glavobolju, napade, moždani udar, pa čak i komu.

Osim toga, česte su i gastrointestinalne komplikacije, koje podrazumevaju bol u stomaku i mučninu. U retkim slučajevima, može doći do iznenadne smrti prilikom prve upotrebe kokaina ili nakon toga. Smrtni slučajevi koji se dovode u vezu sa kokainom često su rezultat srčanog zastoja ili srčanog napada.

Mnogi zavisnici od kokaina takođe koriste i alkohol, a ova kombinacija može biti posebno opasna. Dve supstance reaguju tako da proizvode kokaetilen, koji može pojačati toksične efekte kokaina i alkohola na srce.

Kombinacija kokaina i heroina je takođe veoma opasna. Korisnici kombinuju ove supstance jer su stimulativni efekti kokaina nadoknađeni sedativnim efektima heroina. Međutim, ovo može dovesti do uzimanja visoke doze heroina, a da toga zavisnik nije ni svestan. Pošto efekti kokaina brže nestaju, to može da dovede do predoziranja heroinom, pri čemu se disanje zavisnika izuzetno usporava ili zaustavlja. To uglavnom ima fatalni ishod.

Bivši zavisnici od kokaina su pod visokim rizikom od recidiva, čak i nakon dugih perioda apstinencije.

Kako da prepoznate zavisnika od kokaina?

Kada se za nekoga kaže da je zavisnik od kokaina, znači da je zavistan od veoma moćne droge. Posledice uzimanja kokaina su brojni, ali ponekad identifikovanje načina na koje će zavisnik od kokaina ispoljiti simptome konzumacije, bude izazovan.
Kada osoba konzumira kokain, to se najpre odražava na raspoloženje. Posledice od kokaina na ljude su takve da one ispoljavaju:
Takođe, uticaj kokaina na ponašanje biće lako primetan kod konzumenta kokaina. Biće:
Fizičke posledice kokaina su veoma česte i ubrajaju se u kategoriju dugoročnih posledica:
Najčešće psihološke posledice upotrebe kokaina su:

Neželjeni efekti kokaina mogu brzo da nestanu ukoliko se primenjuje detoksikacija od kokaina. Ovaj tretman podrazumeva temeljno čišćenje stimulansa iz organizma savremenim, efikasnim i sertifikovanim metodama. Takođe, pacijent je pod neprestanim nadzorom stručnog medicinskog osoblja i lekara koji imaju višedecenijsko iskustvo u radu sa pacijentima koji su zavisni od kokaina.

Posledice kokaina

Efekat upotrebe kokaina

- Uticaj kokaina na oči

Efekti kokaina na oči  su izrazito lako prepoznatljivi i jednostavno ih je uočiti. Ako osoba redovno koristi kokain razviće prepoznatljiv izgled očiju koji je toliko specifičan da je dobio nadimak „kokainske oči“.

Kokainske oči su oči sa izuzetno proširenim zenicama, što daje iluziju da su oči veće nego što je uobičajeno. Takođe, beonjača može biti crvenkasta, krvava, pa čak i žuta u zavisnosti od drugih zdravstvenih stanja zavisnika.

Zašto kokain širi zenice?

Upotreba kokaina oslobađa hormon iz nadbubrežne žlezde, norepinefrin, koji je odgovoran za širenje zenica. Kokain blokira reapsorpciju ovog hormona, uzrokujući da se njegov nivo u krvi poveća i ostane visok. Zenice će se proširiti nakon uzimanja kokaina i ostaće proširene u periodu od oko 30 minuta nakon toga. Međutim, zavisnici od kokaina koji često uzimaju kokain, rizikuju da im oči ostaju u gotovo trajno proširenom stanju. Ova pojava se naziva i „zenice kokaina“.

Dilatacija zenice omogućava da više svetlosti prodre u oko i, kao rezultat, može učiniti oči neverovatno osetljivim na svetlost. Nije neuobičajeno videti ljude koji koriste velike doze kokaina kako nose naočare za sunce, čak i u zatvorenom prostoru.

Efekti kokaina na oči

Efekti kokaina na oči ne ogledaju se samo u fizičkom izgledu očiju, već i na opšte zdravlje.

Žutica – Dugoročni efekti kokaina, kao i kod mnogih stimulativnih narkotika, mogu izazvati ozbiljna i trajna oštećenja bubrega i jetre. Problemi sa jetrom i bubrezima mogu izazvati žuticu. Žutica je stanje koje izaziva žućkastu, a ponekad čak i zelenkastu boju kože i beonjača.

Nistagmus – Stanje u kojem osoba ima ponavljajuće i nekontrolisane brze pokrete očima u svim pravcima. Ovaj pokret očiju može biti veoma neugodan. Problem se javlja zbog oštećenja mozga koje izaziva kokain.

Glaukom – Nastaje kao rezultat povećanja očnog pritiska, koji vremenom oštećuje očni nerv. Kokain izaziva povećanje krvnog pritiska i otkucaja srca, što zauzvrat može izazvati povećanje očnog pritiska. Vremenom, glaukom može dovesti do značajnog gubitka vida ili slepila.

Krvave oči – Efekti kokaina ogledaju se i u širenju krvnih sudova u telu, uključujući krvne sudove u očima. To može dovesti do crvenih ili krvavih očiju. Ova pojava izaziva jak bol u oku i povećava osetljivost na svetlost.

Efekti na rožnjaču – Pušenje ili šmrkanje kokaina može dovesti do stanja zvanog „pukotina rožnjače“. Reč je o sindromu koji može biti u rasponu težine od blagog do jakog i može dovesti do teških infektivnih čireva na oku.
Ulcerozni keratitis – Stanje koje nastaje pušenjem krek kokaina. Čir rožnjače je perforacija tkiva rožnjače, često povezana sa upalom rožnjače uzrokovanom kokainom.

Efekti na mrežnjaču – Negativni efekti kokaina na mrežnjaču uključuju atrofiju unutrašnjih slojeva retine koja može dovesti do gubitka vida, krvarenja u staklastom telu i odvajanja mrežnjače. Vremenom, može da dođe i do oboljenja poznatog kao retinopatija.

- Uticaj kokaina na zube

Kokain može da ošteti svaki deo tela, pa samim tim postoje i efekti kokaina na zube. Uobičajeni efekti krek kokaina na zube uključuju brojne anomalije.

Efekti kokaina na zube najpre se ogledaju u eroziji gleđi. Jedan je od najčešćih efekata pušenja krek kokaina. Odnosi se na gubitak zubne gleđi, koji je uzrokovan čestim izlaganjem kiselini. Zubna gleđ sadrži najviše minerala u ljudskom telu. Kokain u prahu je so (hidrohlorid) koja je veoma kisela. Kada se kokain proguta, pojede ili popuši, njegova kiselost se meša sa kiselošću pljuvačke i troši zubnu gleđ.

Perforacija nepca – kao stimulans kokain je poznat po suženju krvnih sudova. Tada dolazi do smanjenja dovoda kiseonika u organe, što može dovesti do odumiranja ćelija (nekroze ćelija). Kada se ušmrka, kokain izaziva sužavanje ćelija nazalnog puta, perforirajući (izazivajući rupu) nosni septum i okolno tkivo. Hrskavica i tkivo koje podržavaju nos takođe se mogu deformisati, zbog čega mnogi zavisnici imaju probleme sa nosem. Rupe u nosnim šupljinama mogu izazvati zviždanje nosa i probleme sa disanjem. Štaviše, ne samo da ušmrkavanje kokaina može oštetiti nos, već može izazvati i perforaciju nepca. To su snažni efekti kokaina na nos (effetti cocaina naso). Ovo može otežati gutanje, jelo i govor.

Bruksizam se odnosi na nesvesno škrgutanje i stiskanje zuba i vilice. Stiskanje vilice troši površinu zuba i uzrokuje oštećenje. Zubi mogu popucati ili se pokvariti u blizini desni.

Suva usta, poznata kao kserostomija, nastaju usled smanjenja proizvodnje i protoka pljuvačke, što može dovesti do bolesti desni, karijesa i erozije gleđi. Bez pljuvačke, plak i kamenac se mogu nakupiti na desnima, izazivajući bolesti desni i povećavajući rizik od karijesa.

Parodontitis je vrsta bolesti desni koja uzrokuje upalu parodontalnog tkiva. Kada se kokain utrlja u desni, dolazi do upale parodontalnog tkiva, što rezultira reapsorpcijom alveolarne kosti. Oštećenje zuba kokainom podrazumeva povlačenje desni i parodontalnog tkiva.

- Uticaj kokaina na mozak

Uticaj kokaina na mozak javljaju se čak i ako se ovaj stimulans koristi samo nekoliko puta. Oštećenje mozga može izazvati zavisnost, a to je bolest koja podrazumeva neprestane krugove smenjivanja nagrađivanja i dopaminske sisteme.

Posledice kokaina na raspoloženje, emocije i mentalno zdravlje

I slobodna baza (krek) i kokain u prahu mogu prouzrokovati dugotrajno oštećenje mozga, koje se najpre ispoljava u vidu promena raspoloženja ili emocionalnih poremećaja. Pošto kokain direktno utiče dopamin koji se reapsorbuje od strane neurona, jedan od simptoma konzumacije kokaina je depresija.

Drugi ozbiljni dugoročni efekti kokaina na mozak su:

Osobe koje imaju potencijal da razviju psihozu ili šizofreniju, imaju veću verovatnoću da izazovu ovo stanje ako konzumiraju kokain. Kokain povećava hormon stresa (kortizol), što zauzvrat može trajno podići krvni pritisak, oštećujući kardiovaskularni sistem. Čak i ako osoba ne razvije psihozu ili paranoju, može razviti anksioznost, panične poremećaje ili probleme sa agresijom.

Usled konzumacije kokaina, vidljive su fizičke promene u mozgu. Jedan od najozbiljnijih dugoročnih efekata zloupotrebe kokaina je oštećenje kardiovaskularnog sistema. To može dovesti do oštećenja mnogih drugih organa, uključujući mozak.

Ukoliko dođe do oštećenja vena i arterija, to može dovesti do hronične glavobolje, jer je dotok krvi u mozak ograničen. To oštećenje takođe može izazvati stvaranje krvnih ugrušaka, što dalje može izazvati moždani udar. Kokain izaziva i smanjenje glukoze u mnogim delovima mozga, što sugeriše da neuroni ometano rade ili da počinju da odumiru.

Nedavna studija sprovedena na Univerzitetu u Kembridžu ispitivala je starenje mozga kod ljudi koji su zloupotrebljavali kokain i onih koji nisu konzumirali droge. Otkriveno je da prosečan mozak normalno gubi 1,69 mililitara sive materije godišnje. Međutim, ljudi koji su zloupotrebljavali kokain, ili koji su trenutno zavisni od kokaina, udvostručili su stopu gubitka sive materije, u proseku od 3,08 mililitara godišnje.

Druga studija, koju je sproveo Univerzitet Džons Hopkins, otkrila je da kokain može izazvati takozvane kanibalske ćelije. Studija opisuje kokain koji izaziva autofagiju u neuronima kod miševa. Reč je o procesu u kom ćelije same sebe jedu iznutra ka spolja.

- Uticaj kokaina na kožu

Iako će se posledice kokaina najpre odraziti na unutrašnje organe, kako je koža najveći organ na ljudskom telu, tako su neizbežni i efekti kokaina na kožu.

Od različitih upala do pojave čireva, crvenila do čak i truljenja kože, ovaj važan organ koji štiti unutrašnjost tela može polako da počne da propada usled konzumacije kokaina.

Efekti kokaina na kožu razlikuju se usled različitih faktora. Kako se kokain konzumira, pa čak i usled drugih nezdravih navika zavisnika. Loša ishrana, nedostatak higijene i nedovoljno sna takođe utiču na kožu zavisnika.

Kokain utiče na brojne telesne funkcije, od otkucaja srca do krvnog pritiska i brzine disanja. Njegov uticaj na unutrašnje funkcionisanje organa može doprineti problemima sa kožom, što dovodi do oštećenja, pa čak i truljenja kože.

Uobičajene posledice kokaina na kožu podrazumevaju:

Kokain izaziva psihozu, tokom koje zavisnici doživljavaju halucinacije. Zavisnici tokom tog iskustva imaju tendenciju da grebu sami sebe, pa se neretko javljaju infekcije.

Takođe, kao što je prethodno opisano, kokain izaziva sužavanje krvnih sudova, a ta pojava veoma negativno utiče na kožu, jer u ćelije ne dospeva dovoljno krvi i kiseonika.

Neželjeni efekti kokaina  ispoljavaju se i zbog supstance koju kokain sadrži – levamisol. Ovaj sastojak izaziva neutropeniju (nizak broj belih krvnih zrnaca), agranulocitozu, vaskulitis (zapaljenje krvnih sudova) i nekrozu kože (odumiranje ćelija).

Uticaj kokaina na organizam

Uticaj kokaina je opasan za svakoga ko ga koristi, bez obzira na godine i zdravstveno stanje. Uticaj kokaina na organizam utiče na svaki deo tela korisnika.

Kokain utiče na telo na različite načine, čak i ako se konzumira ono što se može smatrati malom količinom. Kokain postaje štetniji sa učestalijom upotrebom. Vremenom, kada je upotreba kokaina postala zavisnost, mogu se ispoljiti brojni uticaji kokaina na organizam. Oštećenje se može proširiti na srce, disanje, stomak i druga područja.

Efekti kokaina ogledaju se najpre na nos zavisnika. Javlja se krvarenje, promuklost u glasu, nadraženost, curenje nosa, gubljenje čula mirisa… Vremenom, dolazi do erodiranja hrskavice i deformacije nosa zbog sužavanja protok krvi do septuma.

Odmah nakon konzumacije kokaina dolazi do povećanja broja otkucaja srca i krvnog pritiska. Krvni sudovi u srcu se sužavaju, tako da srce mora da radi jače. Javlja se opasnost od srčanog udara. Takođe, kokain uzrokuje pojavu ugrušaka koji mogu da dovedu do srčanog udara, plućne embolije, tromboze vena.

Jedan od kratkoročnih efekata kokaina je osećaj mučnine i gubitak apetita. Ovo se može brzo razviti u bol u stomaku. Kokain ograničava dotok krvi u stomak i creva, što može izazvati čir na sluznici. Česta konzumacija kokaina dovodi do upale debelog creva.

Osim toga, posledice kokaina prepoznatljive su i prilikom disanja, a dovode do trajnog oštećenja pluća, astme i slično.

Kokain odmah nakon konzumacije utiče na mozak. Jedna od prvih stvari koje korisnik iskusi je intenzivan osećaj intoksikacije. Vremenom, ovaj stimulans će uticati na različite hemisfere mozga, a neretko dolazi do nepovratnih oštećenja, ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, pa čak i smrti.

Kokain utiče i psihološki na različite načine, a tokom vremena može da izazove ili pogorša bilo koji drugi poremećaj mentalnog zdravlja. Takođe, povećani nivoi dopamina u mozgu ne samo da izazivaju nalet zadovoljstva, već i nalet energije.

Koliko dugo traju efekti kokaina ?

Koliko dugo traju efekti kokaina  najpre zavisi od načina konzumacije ove droge. Kako god da je zavisnik konzumirao kokain, efekti kokaina su neizbežni i izuzetno opasni po zdravlje i život.

Efekti kokaina i njihovo trajanje zavise od nekoliko faktora. Ipak, uglavnom su efekti kokaina na ljude vidljivi u periodu od 15 do 30 minuta. Neki zavisnici mogu imati dugotrajne efekte satima nakon konzumacije, a efekti „otrežnjenja“ takođe mogu trajati nekoliko dana.

Posledice upotrebe kokaina obično dolaze snažno i brzo. Upravo zato kokain ima visok potencijal zavisnosti uprkos relativno kratkotrajnim efektima.

Uticaj kokaina na ponašanje u zavisnosti od načina konzumacije:

Ipak, efekti kokaina nisu isti za sve. Neki ljudi mogu osetiti dugotrajne efekte do 4 sata. Koliko je osoba konzumirala kokain i da li je mešala kokain sa drugim supstancama takođe može uticati na to koliko dugo traju efekti kokaina na ljude.

Koliko je vremena potrebno da se osete efekti kokaina nakon konzumacije?

To zavisi od toga kako je unet u organizam. Što brže neka supstanca uđe u vaš krvotok, brže će se pojaviti njeni efekti.
Posledice kokaina

Odvikavanje od kokaina – Klinika za odvikavanje od kokaina

Odvikavanje od kokaina je neophodno, jer posledeice kokaina mogu da budu pogubni po zdravlje i život zavisnika.

Lečenje zavisnosti od kokaina vrši se putem infuzije. Pacijenti koji su odlučili da jednom zauvek ostave kokain iza sebe, svakodnevno dobijaju infuziju koja se sastoji od vitaminskih kompleksa i aminokiselina. Ove supstance potpomažu detoksikaciju od kokaina i čiste organizam od štetnih supstanci.

UROD (ultra-rapid detoks) je prvi i najvažniji korak u lečenju zavisnosti od kokaina. Takođe, ovo je veoma važna procedura koja sprečava pojavu recidiva.

Klinika MedTiM iz Beograda, Srbije, uz neprekidni nadzor stručnih i iskusnih lekara sprovodi bezbednu, proverenu i apsolutno bezbednu detoksikaciju od kokaina. UROD detoksikacija od kokaina je procedra koja se obavlja pod totalnom anestezijom u jedinici intenzivne nege. Trajanje ove procedure je od 6 do 8 sati. Nakon efikasne intervencije, odvikavanje od kokaina  je zagarantovano.

Klinika za odvikavanje od kokaina– Uz MedTiM za samo dve nedelje možete da promenite život iz korena!

Klinika za odvikavanje od kokaina, MedTim okuplja tim prvoklasnih lekara, anesteziologa i drugog medicinskog osoblja koje uspešno vrši detoksikaciju od kokaina i leči zavisnost. Tretmani klinike MedTim traju od 7 do 14 dana. Koristimo moderne, unapređene i inovativne programe lečenja koji garantuju dugoročne rezultate.

Takođe, uspešnost lečenja zavisnosti ogleda se i u tome što naše medicinsko osoblje ne koristi supstitucione terapije na kraju lečenja. Naši lekari nakon dijagnostike stanja pacijenta kreiraju individualni plan lečenja. Tom prilikom ne koristi se supstituciona terapija, već plan detoksikacije organizma kreiramo za svakog pacijenta posebno. 

Ono što je posebna pogodnost, jeste što pacijenti na kraju lečenja fizičke i psihične zavisnosti dobijaju blokatore koji značajno umanjuju želju za ponovnom konzumacijom štetnih supstanci.

Za slobodu, za život bez okova droge!

Nakon samo dve nedelje provedenih u klinici MedTim pacijent će vratiti životni elan kakav je imao pre problema sa zavisnosti. Njegov apetit će se vratiti u normalno stanje, a kvalitet sna će biti drastično bolji. Bezbedna i prirodna detoksikacija od kokaina učiniće da se proizvodnja endorfina i dopamina normalizuju, odnosno da počnu da se proizvode prirodnim putem. Nestaće svi efekti kokaina.

Sve informacije o terapiji i savremenim metodama lečenja možete da pročitate na našem sajtu ili nas kontaktirajte u bilo kom trenutku.

Nakon konstruktivnih terapija sa psihoterapeutima, psihijatrima i psiholozima klinike MedTim, pacijent će ponovo izgraditi odnos pun poštovanja prema sebi i svom telu.

Naš tim pomaže ljudima ne samo da odbace loše navike, već i da kreiraju nove, da pronađu radost u zdravim stvarima.

Vrata klinike MedTiM otvorena su uvek za sve kojima je potrebna pomoć. U skladu sa vašim željama i potrebama, nudimo kako grupne, tako i individualne terapije. Ujedno, pružamo podršku porodici i prijateljima osobe koja je stekla zavisnost.

Znamo da možemo da učinimo da vi ili vama bliska osoba preuzme život u svoje ruke. Da ponovo počne da živi bez okova zavisnosti, slobodno kao nikada ranije!

Konsultacije na klinici MedTiM su besplatne i možete da nas pozovete u bilo kom trenutku.

Za slobodan život je uvek pravo vreme!

Pročitajte više o lečenju zavisnosti na našem blogu

Politika privatnosti

MedTiM koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie podešavanja možete menjati u svom web browser-u. Više o svemu možete pročitati ovde.