Sistemska porodična terapija

Sistemska porodična terapija

Sistemska porodična terapija zasniva se na tome da je porodica jedinstveni socijalni sistem koji ima svoju strukturu i svoje obrasce komunikacije. Obrasci su određeni mnogim faktorima, a njih čine uglavnom roditeljska uverenja i vrednosti, ličnosti svih članova porodice, uticaji članova proširene porodice (bake, deke, rođaci).

Svaka porodica je interaktivna, razvija se na jedinstveni način i svaka promena kod jednog člana porodice utiče na celokupnu porodičnu strukturu, kao i na svakog člana pojedinačno.

Sistemska porodična terapija je vrsta psihološkog savetovanja čiji je cilj poboljšanje komunikacije i rešavanje konflikata između članova porodice.

Sistemska porodična terapija uključuje sve članove porodice

Ukoliko članovi porodice nisu u mogućnosti ili ne žele da budu uključeni u sistemsku porodičnu terapiju, onda na ovoj terapiji učestvuju samo oni koji su u mogućnosti da se priključe. Svakako, uvek postoji opcija za rad sa pojedincem.

Cilj ove terapije jeste da se nauče veštine koje će pomoći porodici da poboljšaju porodične odnose i prevaziđu teške situacije. Veštine stečene na terapiji se u mnogim porodicama, koje su prošle proces savetovanja, primenjuju i ubuduće kada za tim postoji potreba.

Svrha sistemske porodične terapije nije trenutna promena odnosa izmeđi članova porodice, , već trajna promena i učvršćivanje novih obrazaca ponašanja kod svakog člana pojedinačno. Svaka promena kod pojedinca čini celokupnu promenu u porodičnim relacijama, koje su pre terapije bile narušene.

Klinika MedTiM – Zato što znamo koliko je porodica bitna!

U našoj bolnici za lečenje zavisnosti MedTiM primenjujemo porodičnu sistemsku terapiju, jer su u zavisničkim porodicama veoma narušeni porodični odnosi. Ti odnosi ogledaju se kroz lošu komunikaciju, česte manipulacije obolelog člana, strah od nepoznatog kodostalih članova porodice, neverica, skrivanje problema kako bi se izbegla stigmatizacija.

Sam bolnički tretman traje do mesec dana, ali zato se nastavlja rad sa porodicom i u ambulantnom periodu koji nastupa nakon bolničkog tretmana i stacionarnog lečenja. Ambulantni period traje jednu godinu, što je za terapijski proces dovoljno kako bi se popravili odnosi koje su pre lečenja bile ozbiljno narušeni. Naravno i nakon ambulantnog perioda, porodica pacijenta i sâm pacijent koji se lečio u našoj bolnici može nastaviti da dolazi na psihoterapiju.

Seanse obično traju od 50 minuta do sat vremena. Trajanje terapije, broj i učestalost susreta zavisi od konkretne situacije koju porodica rešava. Terapeut vodi porodicu kroz terapijski process, navodeći članove da sâmi dođu do odgovora, ne dajući konačna rešenja. 

Na taj način svi članovi su ne samo pasivni posmatrači, već aktivni učesnici u terapiji. Psihoterapija je proces koji traje i za koji porodica mora biti motivisana da dolazi redovno i radi terapijske zadatke koje dobija od psihoterapeuta.

Klinika za bolesti zavisnosti MedTim

Savršena lokacija - Na samo 10 min od Beograda

Klinika MedTiM je locirana u Novim Banovcima, prelepom mestu na obali reke Dunav, koje se nalazi na samo 10 minuta od Beograda. Blizina autoputa Beograd – Novi Sad i udaljenost na samo 15 minuta od aerodroma “Nikola Tesla”, pomažu da do bolnice za lečenje zavisnosti stignete brzo.

Kontraindikacije za porodičnu psihoterapiju su:

Kod bolesti zavisnosti, prvo se leči zavisnost, pa tek posle porodica kreće u terapijski proces, ili na sâmom kraju lečenja. Porodicu očekuje dugotrajan rad kako bi se izmenili neadekvatni obrasci funkcionisanja kod pojedinca i/ili u porodičnom sistemu.

medtim-kontaktirajte-nas

Pozovite odmah +381668035073

Ili nas kontaktirajte putem email forme ispod

Dijagnostika

Politika privatnosti

MedTiM koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie podešavanja možete menjati u svom web browser-u. Više o svemu možete pročitati ovde.