Kako prepoznati znakove da adolescenti koriste drogu

Kako prepoznati znakove da adolescenti koriste drogu

Ulazak u pubertet je period kada porodični sistem doživljava promene jer dete ulazi na put ka identifikaciji sa odraslima. Počinje da se suprostavlja sve češće granicama koje su postavljene, ima želju da bude priznat, da menja svet oko sebe i samoga sebe. Porodica reaguje na razne načine na ove promene. Sa jedne strane imamo porodični sistem sa već utvrđenim vrednostima, dok sa druge strane imamo spoljašnji sistem čiji atributi su znatno ubrzaniji, promenjiviji, smenjuju se itd.

Sam taj put može biti rizičan jer su deca u periodu puberteta češće van kuće, više vremena provode sa vršnjacima. Deca sve više provode vreme u druženju posle škole, pa samim tim su izloženi i potencijalnim opasnostima, a još uvek svest o posledici nije dovoljno razvijena. Pored toga ako imamo još i disfunkcionalnu porodicu dete je svakako u većem riziku da upadne u problem u spoljašnjem svetu. Zbog loše atmosfere u kući imati veću potrebu da manje vremena provodi sa porodicom. Jedna od opasnosti jesu psihoaktivne supstance.

Kako prepoznati znakove da adolescenti koriste drogu

Roditelji koji imaju decu u dobi puberteta danas se sve češće sreću sa tim problemom. Pitanje kako prepoznati znakove da adolescenti koriste drogu je sve češće u društvu. Šta je to što roditelji primete?

Prvo što primete jeste promene u ponašanju koje podrazumevaju nagle promene u raspoloženju ili povlačenje u sebe, izostanak iz škole, loše ocene, česti konflikti sa članovima porodice. Izbegavaju kontakt, više ne poznajete njihovo društvo niti dozvoljavaju da ih upoznate, prestaju interesovanja koja su do tada bila aktuela itd.

Koje su najčešće droge koje konzumiraju mladi

Zahvaljujući statistici imamo informacije da je marihuana najučestalija droga koja se prvi put proba u periodu puberteta. Marihuana izaziva psihičku zavisnost, sadržaj aktivnih supstanci iz godine u godinu raste. samim tim i toksičnost što dovodi do posledica u mišljenu, raspoloženju i ponašanju i vrlo često marihuana je direktan ulazak u zavisnost od heroina.

Politoksikomanija je sve učestalija u periodu puberteta. Da bi se nešto formulisalo kao politoksikomanija moramo imati istovremeno konzumiranje više supstanci iz tri ili više raličitih grupa u periodu od godina dana, a da ne dominira uzimanje jedne supstance. Sama po sebi politoksikomanija pravi veće posledice u svim sferama života.

Kako prepoznati znakove da adolescenti koriste drogu

Razlozi zašto adolescenti koriste drogu

Razlozi ili motivi zašto deca probaju a posle i konzumiraju drogu su razni. U većini slučajeva to je radoznalost, identifikacija sa grupom, potreba za smirenjem, potreba za uzbuđenjem, nesposobnost da
se suoči sa teškoćama ili nezadovoljstvima, bežanje iz realnosti itd. Roditelji u tim situacijama se uključuju više nego što je uobičajeno u život deteta, prilazi prijateljski i podržavajuće detetu kako bi otklonio ili potvrdio sumnje. Najbolje da razgovaraju oba roditelja, bez pritiska i insistiranja.

Ono što uvek preporučujemo je da se dobro pregledaju ormari, garderoba, lične stvari, torbe i sve što vaše dete koristi ili nosi.

Dete i ako ima problem sa psihoaktivnim supstancama verovatno će u prvom razgovoru poricati problem zbog straha od kazne. To ne znači da treba da odustanete od daljeg proveravanja i ne znači da trebate primenjivati rigoroznije mere ili primeniti bilo koji vid agresije. To će ih sigurno samo gurnuti korak nazad i korak dalje od rešenja. Ostajete i dalje u mirnom tonu, i dalje ste podržavajući roditelji koji pokazuje brigu i interesovanje za njihov život i probleme.

Ukoliko dete poriče problem a vaša sumnja i dalje postoji, savetujemo da uradite test na 10 vrsta droga koji se kupuje u apoteci i radi se iz urina.

Šta uraditi ako dete koristi drogu

Ukoliko dođe do priznanja deteta da konzumira bilo šta od narkotika, to je znak da vam veruje.  Tada imate dobar osnov za rešenje problema. Obavite razgovor bez optuživanja. Pokažite mu da ipak imate poverenje i da se i pored svega možete osloniti na njegovu odgovornost. Postavite pitanja od kada uzima narkotike, koliko često i u kojim količinama.

Ukoliko niste sigurni u proceni koliko je situacija ozbiljna i da li je problem već nastao, posavetujte se sa stručnim licem kako bi dobili adekvatnu procenu i pomoć.

Naša bolnica za lečenje zavisnosti MedTiM nudi mogućnost besplatnih konsultacija vezano za procenu zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Vidi se da je kod pojave zavisnosti u pubertetu i adolescenciji velika uloga roditelja u prepoznavanju i rešavanju problema. Roditelji koji su razdvojeni a imaju dete sa problemom, treba da zaborave na loše partnerske relacije. Budite maksimalno složni jer su tako jači u rešavanju problema.

Pročitajte više o lečenju zavisnosti na našem blogu

Politika privatnosti

MedTiM koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie podešavanja možete menjati u svom web browser-u. Više o svemu možete pročitati ovde.