Suzavisnost

Suzavisnost

Suzavisnost podrazumeva direktno ili indirektno podržavanje i prihvatanje zavisnosti u krugu  porodice.

Ponašanje okoline zavisnika koji svojim činjenjem ili ne činjenjem nekih radnji počnu da podržavaju zavisničko ponašanje člana porodice koji je oboleo. Samo saznanje da imate problem zavisnosti u porodici jeste šok koji porodica teško može da obradi u prvim momentima. Dominiraju strahovi koji blokiraju naše racionalno ponašanje. Iz tog razloga umesto da osuđujemo, počinjemo da tolerišemo ponašanje zavisnika. Tako se ulazi u suzavisnički sistem.

Ulaženje u suzavisnički sistem počinje strahom kada ne činimo ništa kako bi se problem napao jer smo pod stersom od novonastale situacije. U toj fazi se plašimo i etiketiranja socijalne sredine, Vrlo često se zbog toga problem krije, ne obraćamo se stručnim licima i tako gubimo vreme dok problem napreduje.

Kod samoga saznanja da dete ima problem sa bilo kojom zavisnosti roditelji se uglavnom preispituju gde su pogrešili. Postavljaju sebi pitanje koji je to period kada su “ispustili“ život deteta i dozvolili da neko drugi ili nešto drugo preuzme autoritet.

Suzavisnost

Sledeće što dolazi posle saznanja je poricanje problema, jer smatramo da je to faza koja će da prođe sama od sebe. Iz poricanja kreću pogrešne radnje kada npr detetu umesto konkretne užine dajemo novac za užinu. Često se dešava da su roditelji u isto vreme sumnjičavi prema tome gde će taj novac da bude upotrebljen. Na žalost, u slučaju zavisnika gotovo sigurno će biti potrošen na supstancu, alkohol ili tiket ako je u pitanju kladionica.

Novac je prvi sa kojim ulazimo u suzavisnički sistem. Sa druge strane zavisnički mehanizmi kod obolelog člana razvijaju se i jačaju. Porodica stihijski počinje da se ponaša po zavisničkim principima.

Izađite iz suzavisničkog sistema

Najčešći suzavisnici su roditelji, pa partneri, a najređe deca. Zašto roditelji? Sam roditelj je ulavnom emotivno preplavljen prema svom detetu i plaši se da ukoliko bude prestrog, dete će se okrenuti i otići, a tek tada nemamo nikakav uvid gde su, sa kim niti šta rade. Ide se linijom manjeg otpora, a zapravo bi jedino bilo ispravno dati akciju čije se reakcije plašimo. To bi bio početak izlaska iz suzavisničkog sistema, a sa druge stane ulazak u adekvatno rešavanje problema. U Med Tim bolnici osim sa zavisnicima stručni tim intenzivno radi i sa suzavisnicima koji nu neodvojivi članovi tretmana.

Suzavisnost
Psihoterapijski rad podrazumeva učenje komunikacionih veština, ponovo postavljanje probijenih granica kod deteta, načini postavljanja granica, učenje socijalnih veština radi prhvatanja odgovoronosti, vraćanje izgubljenog ili uspostavljanje samopoštovanja i autoriteta. Ovaj tretman u bolnici za lecenje zavisnosti MedTim sa suzavisnicima se radi ne samo kroz bolnički tretman već i u rehabilitacionom periodu.

Pročitajte više o lečenju zavisnosti na našem blogu

Politika privatnosti

MedTiM koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie podešavanja možete menjati u svom web browser-u. Više o svemu možete pročitati ovde.