Skidanje sa kokaina

Skidanje sa kokaina – Efikasne metode lečenja zavisnosti

Pregled Sadržaja

Kokain, droga poznata i kao „koka“ je stimulans nervnog sistema koja ima veoma brzo dejstvo. Najmoćnija je među svim prirodnim stimulansima i ekstrahuje se iz listova biljke koke. Njihovom prepradom nastaju kokain i krek koji se prodaju na ulici. Ova droga je veoma opasna, lako stvara zavisnost i ugrožava život. Skidanje sa kokaina je neophodno kako bi zavisnik od kokaina vratio život u svoje ruke.

Supstanca koja se dobija preradom listova koke meša se sa mnogim drugim sastojcima. Zavisnici od kokaina zbog toga nikada i ne znaju šta tačno unose u organizam. Skidanje s kokaina, upravo iz tog razloga, može da bude veoma zahtevno i izazovno.

Šta se tačno nalazi u kokainu?

Kokain sadrži hemijsku supstancu koja se zove benzoilmetilekgonin. On se nalazi u listovima biljke Erithrokilum coca, koja raste na velikim nadmorskim visinama na Andima u Peruu, Boliviji i Kolumbiji, kao i na ostrvu Java u Indoneziji.

Tokom procesa prerade listova koke u prah, odnosno u kokain na bazi slobodne baze i krek, dobijena supstanca se veštački koncentriše kako bi se postigli jači efekti. To je ono što stvara veću i jaču zavisnost. Skidanje sa kokaina neophodno je i pri pojavi prvih simptoma zavisnosti.

Kada se kokain obrađuje u jetri, formiraju se metaboliti. Ti metaboliti, kao što su egonin metil estar i benzoilekgonin, dovode organizam u stanje rizika čak i nakon prestanka konzumacije kokaina. Oni sužavaju krvne sudove oko srca i mogu izazvati štetne kardiovaskularne posledice.

Skidanje sa kokaina je obavezno, naročito ako znate kako se pravi kokain

Skidanje sa kokaina je proces kroz koji prolazi svaki zavisnik koji želi da prestane sa konzumacijom ovog stimulansa. Proces proizvodnje kokaina sastoji se od nekoliko faza. Tokom početne obrade, listovi koke se transformišu u kokainsku pastu. To je beli, sivi ili zagasito-braon prah. Ovaj oblik kokaina sadrži od 40 do 80 procenata kokain sulfata. Ponekad se u ovom obliku koristi u Južnoj Americi i nekim delovima SAD-a, gde je poznat pod nazivima pasta ili baza.

Kokainska pasta se dalje rafiniše kako bi se proizveo kristal kokain hidrohlorida, ključni sastojak kokaina u prahu i krek kokaina.

Kristal kokain hidrohlorida je glavni psihoaktivni sastojak kokaina i odgovoran je za proizvodnju visoke količine kokaina.

Prodaje se kao beli prah koji se obično ušmrkava kroz nos. Korisnici ga takođe mogu uzimati oralno, pušiti ili ubrizgavati. Skidanje sa kokaina je neophodno bez obzira na način na koji se kokain konzumira.

Krek kokain, dodatno rafinisani kokain da bi se mogao pušiti, priprema se pomoću alkala. Taj proces podrazumeva upotrebu amonijaka i natrijum bikarbonata (sodu bikarbonu) ili rastvarače, kao što je etar.
Pre nego što se proda, kokain hidrohlorid se obično „seče“ ili meša sa drugim supstancama. Ti dodatni sastojci mogu činiti i do 80 procenata finalnog proizvoda.

Uglavnom su to:

Nekoliko drugih sastojaka pronađeno je u nekim uzorcima kokaina:

Amfetamini, kristal-met, metilfenidat, ergotamin i aminofilin se takođe često mešaju sa kokainom. Skidanje sa kokaina zavisnika, odnosno procedura odvikavanja od kokaina, prilagođava se svakom zavisniku pojedinačno u klinici MedTim.

Skidanje s kokaina – Koja supstanca u kokainu je najopasnija?

Nisu sve supstance u kokainu podjednako rizične. Skidanje s kokaina zavisi i od jačine drugih elemenata koji se nalaze u prahu. Fentanil predstavlja jedan od najvećih rizika. On se nalazi među primarnim uzrocima velikog porasta smrtnih slučajeva od predoziranja.

Fentanil je moćan sintetički opioidni analgetik koji je sličan morfijumu, ali je od 50 do 100 puta jači od heroina. Fentanil i kokain se često mešaju zbog intenzivne euforije koju obe supstance izazivaju kod korisnika.

Strihnin i arsenik su otrovi koji se, isto tako, često mešaju sa kokainom. Skidanje sa kokaina može da bude značajno otežano ukoliko se droga meša sa ovim otrovima. Strihnin je, inače, deo otrova za pacove, dok arsenik u pogrešnoj dozi može lako da izazove smrtni ishod.

Skidanje sa kokaina simptomi – Koji su kratkoročni efekti kokaina?

Skidanje sa kokaina simptomi veoma su karakteristični i zavisnici od kokaina, usled jakih simptoma, neretko se vrate ovoj drogi. Kratkoročni efekti kokaina se javljaju skoro odmah nakon jedne doze i nestaju za nekoliko minuta do sat vremena. Male količine kokaina obično čine da se zavisnik oseća euforično, energično, pričljivo, budno i preosetljivo. Kokain utiče na njihov vid, sluh i čulo dodira, a takođe može privremeno da smanji potrebu za hranom i snom. Neki korisnici smatraju da im kokain pomaže da brže obavljaju jednostavne fizičke i intelektualne zadatke, iako drugi doživljavaju suprotan efekat.

Trajanje euforičnih efekata kokaina zavisi od načina konzumacije. Što se kokain brže apsorbuje, to je intenzivniji rezultat, ali i njegovo trajanje kraće. Ušmrkavanje kokaina dovodi do relativno sporog efekta, ali može trajati od 15 do 30 minuta. Nasuprot tome, efekat pušenje kokaina može trajati od 5 do 10 minuta.

Kratkoročni efekti upotrebe kokaina su:

Velike količine kokaina mogu dovesti do bizarnog, nestalnog i nasilnog ponašanja. Neki korisnici mogu da iskuse osećaj nemira, razdražljivosti, anksioznosti, panike i paranoje. Pored toga, dešava se da imaju drhtavicu, vrtoglavicu i grčenje mišića.

Uz upotrebu kokaina mogu se javiti teške zdravstvene komplikacije. Skidanje sa kokaina simptomi mogu da budu opasni isto koliko i efekti kokaina. U nekim slučajevima, čak i opasniji.

Neki od najčešćih efekata su:

U retkim slučajevima, može doći do iznenadne smrti prilikom prve upotrebe kokaina ili nakon toga. Smrtni slučajevi koji se dovode u vezu sa kokainom često su rezultat srčanog zastoja ili napada. Mnogi zavisnici od kokaina istovremeno uz kokain, koriste i alkohol. Ova kombinacija može biti posebno opasna. Dve supstance reaguju tako da proizvode kokaetilen koji pojačava toksične efekte kokaina i alkohola na srce.

Kombinacija kokaina i heroina je takođe veoma opasna. Ovo može dovesti do uzimanja visoke doze heroina, a da toga osoba nije ni svesna. Pošto se efekti kokaina brže neutrališu, može doći do do predoziranja heroinom, pri čemu se disanje korisnika opasno usporava ili zaustavlja, verovatno fatalno.

Skidanje sa kokaina - Dugoročni efekti upotrebe kokaina

Skidanje sa kokaina zahtevnije je kada se pojave efekti koji nastaju usled dugoročne upotrebe droge. Kokain šalje visok nivo dopamina u delove mozga koji kontroliše osećaj zadovoljstva. Nagomilavanje hormona izaziva intenzivna osećanja energije i budnosti.

Ljudi koji često koriste kokain mogu da imaju ozbiljne neželjene efekte i zdravstvene probleme, kao što su:

Zavisnik će uvek imati snažnu žudnju za kokainom. Ipak, što češće koristi kokain, to će se mozak više prilagoditi njemu. Biće potrebna jača doza da bi zavisnik osetio željene efekte. To može dovesti do opasne zavisnosti ili predoziranja. Ne treba „čekati“ da dođe do predoziranja da bi zavisnik započeo proces odvikavanja. Skidanje sa kokaina može se izvršiti i pri pojavi prvih simptoma zavisnosti.

Jače i češće doze takođe mogu izazvati dugoročne promene u strukturi mozga. To može otežati razmišljanje, spavanje i pamćenje stvari. Zavisnici su u opasnosti od problema sa srcem, stomakom i plućima.

Skidanje sa kokaina na suvo – Kako izgleda i da li je moguće?

Svakodnevna ili česta upotreba kokaina može da promeni strukturu mozga. Kada postoji razvijena zavisnost od kokaina, zavisnik možda ne zna da ima ozbiljan problem. Proces rehabilitacije od kokaina je suštinski korak za zavisnike koji žele da se oporave. Skidanje sa kokaina na suvo ne preporučuje se u kućnim uslovima. Rehabilitacija se mora obaviti pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja i u kontrolisanim uslovima.

Porodica i bliski prijatelji mogu pomoći tokom procesa oporavka od zavisnosti od kokaina pružanjem podrške kada počne lečenje zavisnosti.

Zavisnici koji redovno koriste kokain ne bi trebalo da pokušaju skidanje kokaina na suvo. Takav način je veoma težak i potencijalno opasan po život. Simptomi apstinencije od kokaina podrazumevaju osećaj uznemirenosti, umora i poremećaja sna, kao i intenzivnu želju za kokainom koju je teško ignorisati. Ujedno, to je i uobičajeni razlog zašto skidanje sa kokaina na suvo ne uspeva. Recidivi su veoma česti.

Nakon hronične upotrebe kokaina, skidanje sa kokaina na suvo i simptomi procesa odvikavanja mogu početi nekoliko sati nakon poslednje doze. Međutim, simptomi apstinencije kod svake osobe biće različiti u pogledu učestalosti i težine. Uz stručnu pomoć, detoksikacija od kokaina se može izvršiti pod medicinskim nadzorom, pa čak i uz lečenje pomoću lekova, ako je potrebno.

Pacijent može lako da izbaci kokain iz organizma i pripremi svoj um i telo za dugotrajan oporavak uz pomoć medicinske detoksikacije. Najsigurnija opcija za svakoga ko želi da prestane sa konzumacijom kokaina je da bude sa specijalistima za rehabilitaciju i medicinskim stručnjacima.

Skidanje sa kokaina

Kako izgleda skidanje sa kokaina?

Ukoliko se pitate kako izgleda skidanje sa kokaina, imajte na umu da neće svim pacijentima biti potrebna medicinska detoksikacija. Međutim, može biti teško u lečenju pacijenata sa umerenom do teškom zavisnošću od kokaina. Skidanje na suvo sa kokaina se u ovim slučajevima nikako ne preporučuje. Proces detoksikacije od kokaina dešava se u bolnici ili centru za detoksikaciju, gde pacijenti mogu očekivati medicinsku, nutritivnu podršku i podršku za oporavak od zavisnosti. Skidanje sa kokaina na suvo nije često i retko kad je uspešno.

Medicinski tim koji nadgleda proces detoksikacije takođe može da skrininguje, dijagnostikuje i leči bolesti i druge poremećaje. Oni takođe mogu dizajnirati i administrirati dijete i druge tretmane. Zbog toga će pacijenti imati više vremena da se usredsrede na svoj oporavak i moći će da se nose sa daljim tretmanom oporavka od zavisnosti od kokaina nakon toga.

Programi za lečenje zavisnosti od kokaina pripremaju se za svakog pacijenta pojedinačno. Neke terapije i oblici nege će biti efikasniji za neke pacijente nego za druge. Zbog toga u klinici MedTim imamo individualan pristup lečenju zavisnosti od kokaina. Ujedno, ovakvi oblici detoksikacije i lečenja zavisnosti neuporedivo su efikasniji i uspešniji nego skidanje na suvo sa kokaina.

Kako izgleda skidanje sa kokaina? Bilo da pacijenti biraju bolničko ili ambulantno lečenje, oni će provesti značajno vreme na terapiji. Nudimo niz terapijskih modaliteta, uključujući:

Zavisnost od kokaina ima tendenciju da ubrza telesne funkcije. Kada pacijent odabere skidanje na suvo sa kokaina i iznenada prestane da koristi kokain, doživeće značajnu promenu. Dolazi do pojave pada intenziteta emocija, energije i fokusa. Mogu biti depresivni, umorni, razdražljivi i imati problema sa koncentracijom. Međutim, tokom ovog procesa, podrška je dostupna u klinici MedTim.

Koliko traje odvikavanje od kokaina?

Postoji mnogo različitih supstanci koje ljudi koriste rekreativno i za koje ne shvataju da imaju ozbiljan uticaj na njihov organizam. Popularna droga koju ljudi koriste za euforične, stimulativne efekte je kokain, a koliko traje skidanje sa kokaina zavisi od njihove svakodnevne rutine.

Kada ljudi koji su redovno koristili kokain odluče da prestanu da ga zloupotrebljavaju, njihovo telo će postati neuravnoteženo. Telo će ući u stanje apstinencije. Skidanje sa kokaina na suvo nije preporučljiv metod odvikavanja, jer stres kroz koji telo prolazi, nije zanemarljiv.

Za odgovor na pitanje koliko traje skidanje sa kokaina važno je razumevanje šta je odvikavanje od kokaina, kako funkcioniše, koje simptome podrazumeva i kako oni mogu da se neutrališu.

Šta očekivati tokom apstinencije od upotrebe droge?

Ako ste odlučili da prestanete da koristite kokain nakon dužeg perioda upotrebe, čestitamo. Kada se završi proces skidanje sa kokaina, osećaćete se mnogo bolje, zdravije i jače. Jedan od razloga što je proces apstinencije toliko težak je taj što se doživljava kao „slom“ u poređenju sa upotrebom kokaina. Kada koristite kokain, osećate nalet dopamina i norepinefrina u mozgu koji se doživljava kao pravi osećaj euforije. Kada prestanete da koristite kokain, osetićete kontrast između euforičnog i depresivnog stanja.

Kokainski „pad“ se dešava brzo. Uobičajena doza kokaina potpuno nestaje iz organizma za oko sedam i po sati. Stoga, ako odlučite da prestanete sa kokainom, ne postoji način da smanjite upotrebu – jednostavno morate prestati sa konzumacijom.

Srećom, nema mnogo fizičkih simptoma koji dolaze usled odvikavanja od kokaina. Umesto toga, skidanje sa kokaina ima tendenciju da bude veoma teško psihičko iskustvo.

Koliko traje skidanje sa kokaina - Vremenska linija

Ukoliko ste započeli proces odvikavanja, ili poznajete nekoga ko započinje proces, važno je znati koliko traje skidanje sa kokaina kako biste znali šta možete da očekujete.

Vremenska linija, popularno nazivana i timeline odvikavanja od kokaina, podeljena je u nekoliko faza.

Faza 1 je najteža faza odvikavanja od kokaina. Započinje čim prestanete da koristite kokain i efekti nestanu. Tokom faze 1, zavisnici imaju jaka osećanja depresije i anksioznosti, a takođe se osećaju razdražljivo, umorno, gladnije nego inače i ne mogu da iskuse osećaj zadovoljstva. Žudnja počinje tokom prve faze odvikavanja od kokaina i ljudi odmah žele da ponovo koriste drogu kako bi pomogli da se otarase iskustva poznatog kao skidanje sa kokaina simptomi.

Skidanje s kokaina fizički simptomi su minimalni, ali mogu se javiti tokom ove faze. Mogu se javiti teška dehidracija, drhtavica, mogućnost napada, pa čak i mogućnost zastoja srca. Upravo zbog toga skidanje sa kokaina mora se obaviti u medicinski kontrolisanim uslovima.

Imajte na umu da je izlečenje itekako moguće!

Faza 2 traje duže nego faza 1. Tokom 2. faze, većina fizičkih simptoma koje ljudi doživljavaju će potpuno nestati. Međutim, žudnja za kokainom će redovno dolaziti i odlaziti, a zavisnici će se i dalje osećati izuzetno umorno i letargično. Tokom procesa skidanje sa kokaina u 2. fazi zavisnici mogu da se osećaju razdražljivo i imaju problema sa pažnjom ili fokusom.

Osim toga, tokom ove faze ljudi počinju da vraćaju svoj život u svoje ruke.

Poslednja faza procesa skidanje s kokaina je faza 3. Tokom treće faze ljudi će i dalje osećati žudnju za kokainom, posebno kada su u okruženju u kojem su uzimali drogu. Međutim, žudnja će biti mnogo manje intenzivna i mnogo ređa nego u prethodnim fazama. Tokom faze 3, raspoloženje ljudi može biti sveukupno bolje, ali se i dalje mogu boriti sa apatijom, razdražljivošću i letargijom. Vremenom, skidanje sa kokaina simptomi biće sve više neutralisani. Na kraju, kreiraće se osećaj kao pre konzumacije kokaina.

Skidanje sa kokaina Beograd – Do života bez kokaina je moguće doći za dve nedelje!

Kokain se smatra jednom od najdostupnijih droga koje izazivaju najveću zavisnost. Iako skidanje sa kokaina nije toliko fizički opasno, značajno je efikasnije proći kroz taj proces pod nadzorom medicinskog osoblja. Lekari ne samo da mogu da se pobrinu da ne budete u fizičkoj opasnosti, već vam mogu dati i savete koji će vam pomoći da ostanete na putu oporavka. Takođe, medicinsko osoblje klinike MedTim na rapolaganju je pacijentima i njegovoj porodici i prijateljima 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.

Stručnjaci klinike MedTim imaju iskustva u radu sa pacijentima koji se bore sa bolesti zavisnosti i znanje kako tačno mogu da im pomognu. Iskustva pacijenata kažu da je jedan od najtežih delova procesa skidanje sa kokaina intenzivna žudnjom. Stručnjaci klinike MedTim vode pacijente kroz ovaj proces i daju tačna uputstva kako da se lako prođe kroz faze skidanje sa kokaina simptomi.

Skidanje sa kokaina
Potražite pomoć ili savet od medicinskih stručnjaka klinike za lečenje zavisnosti u Beogradu – MedTim.

Kokain je droga koju mnogi zloupotrebljavaju – ali je takođe droga koju su mnogi prestali da koriste. Izlečenje je moguće! Mi to pouzdano znamo!

U klinici MedTim verujemo u nečiju sposobnost da prevaziđe zavisnost i da nastavi da živi srećan, zdrav i uspešan život. Možemo vam pomoći da prođete kroz proces skidanje sa kokaina što je bezbolnije i rasterećenije moguće. Izlečenje je moguće za samo 14 dana!

Najpre se sprovodi skidanje sa kokaina detoksikacijom organizma od kokaina, a potom se vrši procena pacijenta na osnovu koje se kreira individualni plan lečenja. Ono što je najvažnije, u klinici MedTim ne lečimo samo zavisnost, već sa pacijentom radimo i na otklanjanju uzroka koji su doveli do razvoja zavisnosti. Zahvaljujući tome, pojava recidiva je svedena na minimum.

Pozovite nas već danas. Konsultacije su potpuno besplatne!

Život bez zavisnosti je moguć – klinika za lečenje bolesti zavisnosti MedTim.

Pročitajte više o lečenju zavisnosti na našem blogu

Politika privatnosti

MedTiM koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie podešavanja možete menjati u svom web browser-u. Više o svemu možete pročitati ovde.