Lek protiv alkohola, ipak, postoji? Evo kako da se oslobodite alkoholizma jednom zauvek!

Lek protiv alkohola, ipak, postoji? Evo kako da se oslobodite alkoholizma jednom zauvek!

Pregled Sadržaja

Lek protiv alkohola - Da li uopšte postoji i šta predstavlja? 

Alkoholizam je nesumnjivo jedna od najrasprostranjenijih bolesti zavisnosti današnjice. Naime, zloupotreba alkohola četvrti je vodeći uzrok svih smrti na svetu. Drugim rečima, zloupotreba ove psihoaktivne supstance odgovorna je za više od 5 odsto svih smrtnih slučajeva širom planete. Konzumacija alkohola danas je društveno prihvatljiva pojava. Međutim, prekomerna upotreba alkohola gotovo sigurno dovodi do fizičke i psihičke zavisnosti, budući da alkohol menja hemijsku povezanost u mozgu. Praksa je pokazala da je jedno od najboljih rešenja za lečenje alkoholizma, zapravo, lek protiv alkohola, odnosno blokator alkohola. 

Zloupotreba alkohola nije problem samo alkoholičara, već i njegove porodice, kao i društva u celini. Štetne posledice alkoholizma dovode do brojnih štetnih fizičkih, psihičkih i društvenih posledica. Od povećanja telesne težine, preko disfunkcije jetre i gubitka prihoda, sve do nasilja u porodici i u ekstremnim slučajevima – do smrti. Zato i ne treba da čudi što često porodica i najbliže osobe alkoholičara postavljaju pitanje – postoje li tablete za odvikavanje od alkohola? Odnosno postoji li neki lek koji izaziva gadjenje na alkohol?

Saznajte odgovore na ova pitanja u daljem tekstu.

Alkoholizam i lek za alkoholizam - Blokator alkohola

Da bismo znali koji su to lekovi za odvikavanje od alkohola, odnosno da bismo videli šta predstavlja lek za alkoholizam – blokator za alkohol neophodno je pogledati suštinu alkoholizma.

Alkoholizam i lek za alkoholizam - Blokator alkohola

Zavisnost od alkohola (alkoholizam) nastaje kada osoba u relativno dužem vremenskom periodu konzumira ovu psihoaktivnu supstancu, nevezano za štetne posledice koje ona ostavlja. Zloupotreba alkohola smatra se bolešću zavisnosti i mentalnim poremećajem koji izaziva promene u načinu funkcionisanju mozga. I upravo ove promene uzrokuju kontinuiranu želju alkoholičara za alkoholnim pićima, kao i moguću pojavu recidiva (relapsa) u budućnosti

Osobe koje se bore sa alkoholizmom osećaju se kao da ne mogu normalno da funkcionišu bez alkohola. U tom slučaju govorimo o psihičkoj zavisnosti od alkohola. S druge strane, kada osoba naglo prestane sa konzumacijom alkohola, tada može iskusiti neprijatne simptome apstinentske krize. Tada govorimo o fizičkoj zavisnosti od alkohola.

Po intenzitetu, simptomi alkoholizma se mogu kretati od od blagih do teških. Ali, nevezano za jačinu znakova alkoholizma, ovaj vid zavisnosti može uzrokovati širok spektar zdravstvenih (fizičkih i psihičkih), kao i socijalnih problema. Tačnije, alkoholizam negativno utiče na ostvarivanje ličnih, porodičnih i profesionalnih ciljeva osobe, kao i na opšte zdravlje konzumenta.

Faktori rizika za nastanak alkoholizma 

Kako osoba zloupotrebljava alkohol više i češće, istovremeno raste i rizik od nastanka alkoholizma.

medtim-kontaktirajte-nas

Usmerite svoj život
na pravi put

Pozovite nas i zakažite razgovor sa našim lekarima

Zašto je lek protiv alkohola - blokator za alkohol - bitan? 

Zašto je lek protiv alkohola - blokator za alkohol - bitan? 

Lek protiv alkohola, odnosno blokatori za alkohol jako je bitam segemnt u lečenju alkoholizma, odnosno u tretiranju simptoma ove bolesti. Naime, lekovi za odvikavanje od alkohola, odnosno blokatori koji odvikavaju zavisnika od alkohola veoma uspešno odvraćaju zavisnika od ponovne konzumacije alkoholnih pića. Da bismo znali da li su osobi potrebni lekovi protiv alkoholizma (blokatori alkohola), neophodno je prepoznati alkoholičara. Tačnije, potrebno je videti koji su simptomi i znaci alkoholizma.

Fizički simptomi alkoholizma

Psihički simptomi alkoholizma

Treba istaći da psihološki simptomi zavisnosti od alkohola mogu poslužiti kao „maska“ za postojeće psihičke probleme, tako što će prikriti simptome tih problema. S druge strane, psihički znaci zloupotrebe alkohola mogu intenzivirati i pojačati simptome postojećeg mentalnog poremećaja. Samim tim se pokazuje koliko su blokatori za alkohol važan deo tretmana za lečenje alkoholizma.

Društveni simptomi alkoholizma 

Alkoholizam, kao bolest zavisnosti, prelazi okvir fizičkih i psihičkih simptoma, budući da ima negativne efekte po okolinu zavisnika. Alkoholičar:

Osobu koja pati od alkoholizma često prati nedoslednost u ponašanju. Jednog dana osoba može izgledati veselo i srećno, a već narednog dana može se osećati potišteno, ljuto, agresivno i nezadovoljno. Drugim rečima, nepredvidive društvene interakcije snažan su indikator da osoba ima problema sa alkoholom.

Ukoliko primetite neke od ovih i sličnih simptoma kod vama bliske osobe, ne ustručavajte se da potražite pomoć! 

Tablete za odvikavanje od alkohola u vidu blokatora sprečavaju negativne posledice alkoholizma! 

Tzv. tablete za odvikavanje od alkohola (blokatori alkohola) ne samo da redukuju simptome alkoholizma, već utiču i na eliminaciju svih štetnih efekata koje zloupotreba alkohola uzrokuje. Jer, činjenica je da ljudi olako konzumiraju alkohol u želji da iskuse sve njegove efekte. Ali, kompluzivna i prekomerna upotreba alkohola dovodi kako do kratkoročnih, tako i dugoročnih negativnih efekata. Upravo ovi efekti predstavljaju jedan od glavnih razloga zbog kojeg treba, pod striktnim medicinskim nadzorom i kontrolom, koristiti tzv. tablete protiv alkohola, odnosno blokatore alkohola. 

Lek protiv alkohola blokatori za alkohol

Neke od kratkoročnih neželjenih posledica alkoholizma uključuju: oštećenje kognitivnih funkcija, nerazgovetnost, oštećenje kratkoročne memorije, mučninu, nesvesticu, povraćanje i slično. Međutim, kada se alkohol hronično i u dugom vremenskom periodu koristi, onda dolazi do značajno težih i dugoročnih neželjenih posledica.

Fizičke dugoročne posledice alkoholizma, između ostalih, uključuju bolesti jetre, bolesti srca, moždani udar, oštećenja i lezije mozga, visok krvni pritisak i slično. Tu su i hronični pankreatitis, veći rizik od nekih oblika karcinoma, dok alkoholizam kod žena može uzrokovati i štetne posledice po dete. Mentalne dugoročne posledice alkoholizma podrazumevaju napade panike, šizofreniju, depresiju, anksioznost, a u najtežim slučajevima i psihoze.

Dokazano je da lekovi protiv alkoholizma efikasno suzbijaju neželjene posledice alkoholizma, tako što odvraćaju alkoholičara od pijenja.

Lek protiv alkohola - Blokatori za alkohol kao najefikasnije rešenje! 

Lekovi protiv alkoholizma, koji su se iskustveno najbolje pokazali u borbi protiv ove bolesti zavisnosti, jesu blokatori za alkohol. Šta su, zapravo, blokatori alkohola i na koji način oni deluju?

U pitanju su jedinstvene hemijske supstance koje, kada se unesu u organizam, smanjuju poriv alkoličara za alkoholnim pićima. Tačnije, alkoholni blokatori čine konzumaciju alkohola izuzetno neprijatnim iskustvom, posle čega zavisnik od alkohola više ni ne želi da okusi bilo koje alkoholno piće. Cilj blokatora alkohola jeste smanjenje rizika i redukcija povratka ka ovoj lošoj navici (relaps). Dakle, ako se pitate „kako alkoholičaru zgaditi alkohol“, lek za alkohol, u vidu blokatora, pravo je rešenje za zavisnika od ove psihoaktivne supstance.

Blokator alkohola nije primarno, već sekundarno, pomoćno sredstvo koje se koristi pri lečenju alkoholizma!

Dakle, glavni razlog upotrebe blokatora alkohola jeste sprečavanje pojave recidiva, odnosno sprečavanje povratka alkoholizma. Alkoholizam, kao što smo već istakli, menja hemijsku strukturu mozga, zbog čega osoba razvija veliku žudnju za konzumacijom alkoholnih pića iznova i iznova. Lek za alkoholizam, u vidu blokatora alkohola, sprečava ove efekte.

Lekovi protiv alkoholizma i dejstvo blokatora  

Kada su u pitanju lekovi protiv alkoholizma, odnosno blokatori postavlja se pitanje – kako deluje ovaj lek koji izaziva gadjenje na alkohol? U čemu se sastoji njegov  efekat?

Naime, blokatori za alkohol redukuju želju i kompulzivnu žudnju osobe za ispijanjem alkoholnih pića. Štaviše, ove supstance, kada se alkohol nađe u organizmu, čine njegovo prisustvo veoma nepoželjnim. Kada osoba uzima blokatore za alkohol, u slučaju konzumacije alkoholnog pića, javljaju se neugodni simptomi u vidu glavobolje, bolova u stomaku, mučnine i drugih neprijatnih osećaja. Prema tome, glavni efekat blokatora za alkohol jeste svesnost alkoholičara da će se, u slučaju ispijanja alkohola, suočiti sa veoma lošim i neželjenim posledicama. Zato se osoba uzdržava od alkohola i vremenom prestaje da pije.

Klinika MedTiM - Pravi put ka izlečenju alkoholizma! 

Kao što smo već napomenuli, alkoholizam predstavlja ozbiljan problem ne samo za pacijenta, već i za porodicu i najbliže osobe alkoholičara. Ali, ne treba gubiti nadu nikada! Lečenje zavisnosti od  alkohola u klinici MedTim podrazumeva holistički pristup pacijentu koji uključuje psihološki, farmakološki i socijalni tretman.

Klinika za bolesti zavisnosti MedTim je savremena bolnica za lečenje svih oblika zavisnosti. U našoj klinici rade svetski priznati i nagrađivani lekari sa dugogodišnjim iskustvom i velikim uspesima u lečenju alkoholizma i drugih vrsta zavisnosti. Zahvaljujući proverenim, inovativnim pouzdanim i dokazanim metodama lečenja alkoholizma, svakom pacijentu garantujemo maksimalnu brigu i negu.

Jedan od važnih delova našeg tretmana za lečenje alkoholizma jeste i primena blokatora za alkohol. Svaki pacijent na kraju lečenja, nakon što je prošao celokupnu proceduru za lečenje psihičke zavisnosti od alkohola, dobija blokator u vidu tečnog implanta. Dakle, u ovom slučaju naš jedinstveni lek protiv alkohola jeste, zapravo, injekcija protiv alkohola. Svim pacijentima preporučujemo da blokator za alkohol prima u narednih godinu dana, nakon stacionarnog lečenja. Naime, blokatori, kao takvi, predstavljaju odličan fizički i mentalni blok protiv eventualnih psihičkih kriza koje pacijenta mogu uvesti u recidiv.

Pored blokatora, pacijent dobija i adekvatnu farmakoterapiju, uz savet da se nastavi psihoterapija. U slučaju kontraindikacija, kada su u pitanju blokatori za alkohol, pacijentu se prepisuju posebne tablete za odvikavanje od alkohola čije dejstvo traje 24 sata. Ove tablete se uzimaju uz prepisanu redovnu terapiju od psihijatra na kraju bolničkog lečenja.

Lek protiv alkohola i prednosti korišćenja blokatora u našoj klinici 

Vreme je da alkohol ostavite daleko iza sebe. Nama su pacijenti uvek na prvom mestu, zato što znamo da je zavisnost bolest koja je može pobediti!

Ukoliko je vama ili vama bliskoj osobi neophodna stručna pomoć, ne ustručavajte se da nas pozovete ili pošaljete poruku. Takođe, ako vas zanima blokatori za alkohol cena, budite slobodni da kontaktirate sa nama, a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Jer MedTiM brine o vama.

Pročitajte više o lečenju zavisnosti na našem blogu

Politika privatnosti

MedTiM koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie podešavanja možete menjati u svom web browser-u. Više o svemu možete pročitati ovde.